Onze vrouw in Rome: Het verborgen verleden

Dit jaar viert universiteit La Sapienza het tachtigjarig bestaan van de Città Universitaria, de campus van de universiteit van Rome. Op deze campus  bevinden zich de meeste faculteiten, het grootste gedeelte van de bibliotheken en de Aula Magna. De Città Universitaria is in november 1935 geopend door Benito Mussolini.

Mussolini was in Italië aan de macht tussen 1922 en 1943. Il Duce gebruikte de universiteiten en hogescholen voor zijn eigen propaganda. In 1931 liet hij alle docenten een eed van trouw zweren aan het fascistisch regiem. Van de 1200 docenten weigerden er 12 om de eed af te leggen, zij werden dan ook meteen ontslagen. Om de andere docenten te ‘bedanken’ dat zij wel trouw hadden gezworen, beloofde Il Duce om een nieuw gebouw te bouwen: de universiteitsstad. Deze werd gebouwd voor de grootste universiteit van Europa, de universiteit van Rome, oftewel La Sapienza. Het nieuwe gebouw werd enkele jaren later in het bijzijn van de Koninklijke familie en Mussolini geopend. De Città Universitaria heeft dan ook een kenmerkend fascistisch uiterlijk met grote en brede wegen en sobere gebouwen, welke op de oude Romeinse gebouwen geïnspireerd zouden zijn. Alles binnen de Città Universitaria is zeer geometrisch aangelegd; rechte wegen met bomen aan weerskanten, een imposante entree en een grote vijver met een standbeeld van Minerva erachter (Je moet overigens Minerva nooit in de ogen kijken op de dag van een tentamen want dan ben je gedoemd om te falen). De Città Universitaria werd ontworpen door Marcello Piacentini; deze architect heeft ook de nieuwe wijk EUR (Esposizione Universale di Roma) in Rome ontworpen.

In EUR is sinds enkele maanden het nieuwe Palazzo della Civiltà Italiana (ook wel het vierkante Colosseum genoemd) geopend, het nieuwe hoofdkantoor van modemerk Fendi. Op de begane grond is er een expositie gemaakt over design en architectuur genaamd: Una Nuova Roma. L’Eur e il Palazzo della Civiltà Italiana. Het gaat voornamelijk om het design van het palazzo zelf en de omliggende gebouwen, allemaal fascistische bouwwerken. Het frappante  aan de tentoonstelling is echter dat het woord ‘fascisme’ nooit wordt genoemd en de naam van Mussolini maar één keer. Precies hetzelfde gebeurd op La Sapienza, er zijn niet veel plekken die laten zien dat dit gebouwd is in opdracht van Mussolini, iedereen weet het maar niemand zegt het.

Beide plekken hebben een uitgesproken fascistisch karakter door de bouwstijl. De sfeer is dan ook anders dan in het historisch centrum van Rome. Zowel de universiteit als EUR voelen veel groter en imposanter aan dan de andere gebouwen en delen van de stad. Ik voel mij nog altijd klein als ik op één van de twee plekken ben. Zoals eerder gezegd zijn er op beide plekken erg weinig aanwijzingen of informatie over hoe de plekken tot stand zijn gekomen. Naar mijn idee is Italië er nog niet helemaal klaar voor  om haar verleden volledig te omarmen. Het is dan ook erg lastig, om te gaan met plekken waar veel – niet altijd positieve – herinneringen aan kleven. Al helemaal als deze nog tamelijk recent zijn.

IMG_0780[1]Cornalijn Meinders (1992) is student Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Momenteel is zij bezig met een specialisatie in de richting van Oude Geschiedenis. Voor de periode augustus 2015 tot januari 2016 neemt zij deel aan het Erasmus programma en studeert momenteel aan de universiteit Università degli Studi di Roma “La Sapienza”.

 

 

 

 

 

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven