Oproep columnreeks ‘Onder invloed’

Onder invloed

Men moet altijd dronken zijn. Zo is het: dat is het enige waarom het gaat. Om niet de vreselijke last van de tijd te voelen die uw schouders breekt en u buigt naar de aarde, moet u aan één stuk dronken zijn.
– Charles Baudelaire, “Word dronken” (1864)

Maar hoe? ‘Onder invloed’ zijn kan op vele manieren. Mensen gebruiken drugs en alcohol om het leven op aarde draaglijk te maken. Voor een ogenblik tilt de roes ons buiten onszelf en buiten de geschiedenis, naar een plek waar de tijd ons niet lijkt te raken. Maar we kunnen ook ‘onder invloed’ zijn van een bepaalde overtuiging, een religie, een ideologie of een persoon die ons onszelf doet vergeten en ons aanzet tot daden die het voorstelbare te buiten gaan.

De geschiedenis is vol van ‘invloeden’. Door hallucinerende dampen op te snuiven konden orakels in het oude Griekenland in een trance raken om de toekomst te voorzien. In de negentiende eeuw lagen Groot-Brittannië en China met elkaar overhoop vanwege de smokkel van opium die miljoenen mensen verslaafd maakte. Vandaag de dag zijn velen nog steeds bereid zichzelf en anderen van het leven te beroven voor een hoger doel.

Wat maakt het dat we ons mee laten voeren? Voor onze nieuwe columnreeks ‘Onder invloed’ is Jonge Historici op zoek naar columns over dit thema. Weet jij meer over de invloed van drugs, alcohol, ideologie of andere vormen van invloed in de geschiedenis? Aarzel dan niet en schrijf een column!

Stuur ons voor 23 februari een mailtje (info@jongehistorici.nl) met een voorstel en wie weet komt jouw stuk op onze site. Verras ons!

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven