Oproep Culumnreeks: ‘Keerpunten’

Keerpunten

De plundering van Rome, de Acte van Verlatinghe, de Franse Revolutie, of misschien zelfs de verkiezing van Trump. Het verleden zit vol met zogeheten ‘keerpunten’: momenten waarop een beslissende verandering zich voordeed waardoor de koers van de geschiedenis voorgoed veranderde.

Maar wat maakt een gebeurtenis tot een keerpunt? Werden zulke momenten in het verleden zelf ook als essentieel ervaren, of is het achteraf pas mogelijk om ingrijpende veranderingen te herkennen? Wie brengt een keerpunt tot stand; zijn dat individuen, leiders of juist het volk? En wat als bepaalde keerpunten nooit hadden plaatsgevonden; zou de geschiedenis (en ons heden) er dan totaal anders uitzien? Zou Nederland zonder de Acte van Verlatinghe bijvoorbeeld nog steeds onderdeel uitmaken van een Spaans rijk?

In de ‘Keerpunten’ columnreeks dagen wij jou uit om over deze vragen na te denken. Heb je een idee voor een column? Aarzel dan niet en laat het ons weten!

Stuur voor 18 november een mailtje (info@jongehistorici.nl) met een voorstel voor een column, en wie weet komt jouw stuk wel op onze site!

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven