Oproep | Jonge Historici zoekt verhalen voor Nationale Herdenking 15 augustus 1945

In Nederland herdenken wij op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting in Nederlands-Indië worden herdacht. Tot op de dag van vandaag heeft deze geschiedenis een invloed op de Nederlandse maatschappij en leeft door de Indische oorlogsverhalen voort in de families van ongeveer twee miljoen Nederlanders. De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 heeft als missie om ‘bij te dragen aan een vrijheidsbewuste samenleving; door het versterken van de collectieve herinnering van alle Nederlanders aan 15 augustus 1945 als officieel einde van de Tweede Wereldoorlog en als belangrijk kantelpunt in een gedeelde Nederlandse geschiedenis met een grote en blijvende impact op – en waarde voor onze huidige samenleving’.

Ondanks de inspanningen van Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is er, in verhouding tot de Nationale Herdenking op 4 mei, nog relatief weinig aandacht voor deze herdenking. Wij als Jonge Historici willen dit jaar daarom uitgebreid stilstaan bij deze herdenking. Jonge Historici hoopt bij te dragen aan de bewustwording en betekenis van deze herdenking. Om dit te bewerkstelligen willen we verschillende projecten en evenementen organiseren. Een van de manieren waarop we dit willen doen is door jonge historici die een speciale band hebben met deze geschiedenis, zowel studerend als al afgestudeerd, aan het woord te laten in korte filmpjes. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een familieverhaal, een bepaalde plek of een band met de herdenking zelf. Op deze manier krijgen de verhalen een persoonlijk gezicht en tegelijkertijd kan de huidige generatie eigen ervaringen en belevingen delen.

Lijkt het je leuk om mee te werken of wil je een bepaalde visie over deze geschiedenis delen? Stuur dan een mailtje naar info@jongehistorici.nl

Berichten gemaakt 1235

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven