Pim van Goch | Een deugdzame dynastie? – Koningin Charlotte en de constructie van een dynastiek imago, 1761-1818

Samenvatting

Deze scriptie focust zowel op het concept ‘dynastieke identiteit’ als op het daarbij aansluitende idee van ‘dynastieke loyaliteit’. Er wordt geanalyseerd wat de rol van koningin Charlotte was in het construeren van een dynastiek imago van huiselijke deugdzaamheid voor de Hannover-dynastie. Koningin Charlotte was gedurende zevenenvijftig jaar de gemalin van koning George III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië. Dit maakt haar de langstzittende gemalin van Groot-Brittannië en daarom is het intrigerend om deze vrouw in dit onderzoek centraal te stellen. Wat deze casus echter nog aangrijpender maakt is het gegeven dat George III en Charlotte vastbesloten waren de monarchie te vernieuwen. Zij poogden dit in eerste instantie te doen door ‘dynastiek recht door huiselijke deugdzaamheid te vervangen’. Deze nieuwe vorm van monarchie zou gebaseerd zijn op ‘echtelijke trouw en familiezin’.

Het aanpassingsvermogen van een koninklijke familie wordt aan de tijdsgeest getoetst. Huiselijke deugdzaamheid werd vanaf de achttiende eeuw immers belangrijk geacht. Een verschijnsel dat in de loop van de geschiedenis vermoedelijk regelmatig van toepassing was. Ook vandaag de dag conformeren vorstenhuizen zich aan het heersende politieke en culturele klimaat. Hierin ligt de verbinding van dit onderzoek met de actualiteit. Bovendien biedt deze scriptie inzicht in processen van verandering en continuïteit. Er wordt onderzocht of dynastieke identiteit al dan niet aan verandering onderhevig is.

De casus wordt onderzocht door middel van een origineel bronnencorpus: de correspondentie van de koningin, zoals digitaal te raadplegen in de online catalogus van het Georgian Papers Programme. Daarnaast worden deze bronnen aangevuld met memoires van hovelingen aan het hof van George III en Charlotte.


Pim van Goch is historicus, schrijver en docent. Na zijn studie tot docent geschiedenis aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen studeerde hij aan de Radboud Universiteit. Tijdens de masterspecialisatie Geschiedenis en Actualiteit heeft hij zich verdiept in de complexe relatie tussen heden en verleden tijdens de afgelopen 500 jaar. Hij heeft een bijzondere interesse in vroegmoderne geschiedenis, cultuurgeschiedenis en adelsgeschiedenis. Historisch onderzoek, schrijven en een publiekgerichte presentatie van het verleden is wat hem drijft.

Berichten gemaakt 1228

Eén gedachte over “Pim van Goch | Een deugdzame dynastie? – Koningin Charlotte en de constructie van een dynastiek imago, 1761-1818

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven