Ik had al een tijdje geen historische series meer gekeken (tenzij je Bridgerton meetelt?) De trailer voor de serie Mary & George over de graaf van Buckingham (1592-1628) en zijn moeder trok meteen mijn aandacht; intrige aan het hof is altijd een recept voor vermakelijke tv en de kostuums zagen er indrukwekkend uit.
Graaf van wat?
De graaf van Buckingham was mij vooral bekend vanwege zijn fictieve rol in De Drie Musketiers. Voor wie net als ik niet precies wist wat hij in het echt deed: hij werd geboren als George Villiers en kwam terecht aan het hof van James I van Engeland (en VI van Schotland), de opvolger van Elizabeth. Hij werd een favoriet van de koning en kreeg verschillende adellijke titels; uiteindelijk dus Graaf van Buckingham. Persoonlijke brieven laten zien dat de twee ook geliefden waren. Deze serie vertelt hoe zijn ambitieuze moeder Mary hem aanzette de favoriet/minnaar van James te worden en welke slinkse plannen het tweetal zoal uitvoerde om meer macht en geld te verkrijgen.
Scherpe dialogen en sprankelende kostuums
De twee dingen die me aanvankelijk in de trailer het meeste opvielen waren de scherpe, modern klinkende dialogen gecontrasteerd met de rijk uitgedoste en historisch correcte kostuums. Mary & George mikt duidelijk op een scherp en ‘modern’ randje; de personages hebben altijd een gevatte opmerking achter de hand en lijken enorm zelfbewust te zijn, soms zelfs alsof ze het script al hebben gelezen. De kostuums zijn daarentegen nauwelijks gemoderniseerd zoals dat zo vaak in historische films en series gebeurt. De vrouwen hebben hoog opgetast haar en imposante gesteven kragen, en alhoewel de pofbroeken van de mannen wat minder flamboyant zijn dan in het echt worden ze wel gecombineerd met kousen, hoge hakken en oorbellen. Het meest moderne was grappig genoeg het kapsel van hoofdpersoon George; zijn haar is bijna altijd 21e- eeuws kort en de serie durfde het blijkbaar niet aan hem de puntige baard van de echte Buckingham te geven. Een gemiste kans, maar mogelijk waren ze bang dat niemand hem dan meer serieus zou nemen als de knapste man van Engeland?
Weer eens een andere koning
De regeerperiode van James I is minder goed cinematisch vertegenwoordigd dan veel van zijn collega’s, en het is leuk weer eens tijd met een andere vorst door te brengen. Nou ja, leuk- James komt in de serie voornamelijk over als iemand die het liefste niet regeert maar feest en meestal in een moeilijk humeur is. Voor het karakter van de echte James kan ik niet instaan, maar de man in de serie lijkt me in ieder geval niet iemand die een standaardeditie van de Bijbel zou willen samenstellen. Over het algemeen lijkt de serie goed te kloppen met de werkelijkheid, maar sommige aspecten zijn veel meer uitvergroot waar andere zijn blijven liggen. Om met de hoofdelementen van het verhaal te beginnen: de echte Mary was inderdaad ambitieus en de katalysator voor dit hele verhaal, maar wie ze daar allemaal voor vermoorde en bedreigde lijkt mij geen vaststaand historisch feit. En waar op internet soms nog een beetje schutterig wordt gedaan over de relatie tussen George en James I heeft de serie dusdanig omarmd dat de twee geliefden waren dat het lijkt alsof homoseksualiteit door iedereen in Jacobijns Engeland volkomen vanzelfsprekend werd gevonden en niemand dit hoefde te verbergen. Waar er meerdere interpretaties van een gebeurtenis bestaan kiest deze serie steevast voor de dramatischer en/of ‘schandaliger’ optie; bepaald niet ongehoord in een tv-serie en ik heb me dan ook zeker niet verveeld.
Een miniserie
Tv-series lijken tegenwoordig steeds korter te worden. Ook Mary & George heeft maar zeven afleveringen (en maar één seizoen), en dit komt de verhaalopbouw niet echt ten goede. Aan de ene kant gaat de serie razendsnel met tijdsprongen van meerdere jaren tussen de afleveringen, aan de andere kant focussen de afleveringen zelf vaak op 1 gebeurtenis waardoor ze weer relatief langzaam voelen. Hierdoor worden een hoop verhaalelementen naar mijn gevoel wat beperkt behandeld. Wat een beetje ontbreekt is bijvoorbeeld hoe groot de rol van George nou echt was aan het hof. In het echt had hij allerlei politieke functies en was hij zo’n beetje oppermachtig, terwijl hij pas aan het einde van de serie enige politieke ambitie ontwikkelt en vooral bezig blijft met James tevreden houden. George heeft het in de serie zeker niet slecht voor elkaar, maar ziet er doorgaans uit alsof het van hem ook weer niet zo nodig had gehoeven. Ergens past dat ook weer goed bij de opzet van de serie: het is in de eerste plaats het verhaal van Mary, het is háár wil waardoor dit allemaal gebeurt terwijl George een tweede zoon is die blij moet zijn als iemand hem iets gunt. Mary ontwikkelt zich vervolgens helaas niet echt als personage; ze is altijd intrigerend om naar te kijken, maar is wel elke aflevering op dezelfde manier achter de schermen aan het manipuleren. De complexe relatie tussen moeder en zoon leidt ook tot minder diepgaand psychologisch drama dan ik had verwacht.
Mary & George is zeker vermakelijk en als je van koninklijk drama en/of goede kostuums houdt is het de moeite waard om te bekijken. Wat mij betreft had dit verhaal wel veel meer dan zeven afleveringen verdiend. In werkelijkheid speelde er nog veel meer aan het Engelse hof en hadden ze hier best een serie met meerdere seizoenen van kunnen maken. De op zich interessante personages hadden dan ook wat meer ruimte gehad om zich echt te ontwikkelen in plaats van zich door plotpunten heen te werken.
Door Stella van Ginkel
Mary & George is te zien op SkyShowtime
Met o.a. Julianne Moore, Nicholas Galitzine en Tony Curran

Stella van Ginkel (1995) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in vroegmoderne geschiedenis en schreef haar masterscriptie over vrouwen in de Franse Verlichting. Ook studeerde zij Toegepaste Ethiek aan de Universiteit Utrecht waar ze zich specialiseerde in milieu- en onderwijsethiek. Momenteel houdt ze zich bezig met bodemverontreiniging voor de Provincie Utrecht en in haar vrije tijd schrijft ze en is ze een fervent Wikipedia-editor.