Recensie: televisieprogramma Van Alle Tijden

Van Alle Tijden is een ode aan Hans Goedkoop. 

Tijdens de Maand van de Geschiedenis, oktober 2017, vonden allerlei mooie historische debatten, lezingen, tentoonstellingen en boeken onder grote belangstelling van verschillende media hun weg naar een geïnteresseerd publiek. In plaats van een recensie over de hierboven genoemde manieren om geschiedenis aan de man te brengen, volgt hier een recensie over een televisieprogramma en wel Van Alle Tijden, het grappige, jongere broertje van Andere Tijden. Dit programma was in 2016 voor het eerst bij de NTR te zien, toen nog gepresenteerd door Joost Karhof, en dit jaar volgde het tweede seizoen. Op de Nederlandse televisie zijn geschiedenisquizzen wel vaker te zien, zoals de Grote Geschiedenisquiz, maar hier gaat het om de eerste dagelijkse primetime die hard-geschiedenisquiz met één van Nederlands leukste historici én presentator van Andere Tijden: Hans Goedkoop.

Een niet zo Grande Finale
Vier weken lang streden van maandag tot en met donderdag telkens twee teams van twee personen tegen elkaar. De titel voor de winnaars aan het einde van de reeks was Geschiedeniskenners 2017, want niet alleen historici, maar ook liefhebbers van geschiedenis deden dapper mee en toonden hun historische spierballen. De eerste ronde van de dagelijkse spelshow werd geopend met het opgooien van een historisch muntje, waarna een team op de knop mocht drukken om een jaartal te bepalen. Hierna volgde de keuze voor een gemakkelijke of een moeilijke open vraag. In de tweede ronde volgden meerkeuzevragen aan de hand van fragmenten en in de laatste ronde, waar het allemaal om snelheid draaide, werden enkel vragen over de eenentwintigste eeuw gesteld. De eindronde draaide om een belangrijk historisch thema, waarbij vragen tactisch gekaapt konden worden.

De vragen die gesteld werden waren soms bijna alledaagse feitjes, waarvan de historicus en de docent hoopt dat iedereen deze kan beantwoorden. Maar ook voor de geschiedeniskenner was er meer dan genoeg uitdaging. Die vragen eisten van de deelnemers meer dan globale kennis of een goede gok. Het is een show waaraan je heel graag wilt deelnemen, maar waarbij je toch een beetje bang bent om te struikelen over vragen met betrekking tot jouw expertise. Tegelijkertijd kan de deelnemer de show stelen met bijzondere kennis. Hij/zij krijgt dan uitgebreid de complimenten van de presentator. Na twee weken dagelijkse historische wedstrijdjes, een derde week waarin de winnaars tegen elkaar speelden, volgde in de vierde week de grande finale, waarin op donderdag 2 november 2017 de titel Geschiedeniskenners 2017 ging naar geschiedenisdocent Louis Laros en geschiedkundige Jos Groenendaal. Maar wel nadat de tegenpartij de laatste twee vragen een beetje knullig fout beantwoordde: dat stadhouder Willem III ook koning van Engeland was, is eigenlijk een beginnersvraag.

Quizmaster
En dan was daar Hans Goedkoop. Onze ongekroonde held van Beeld en Geluid in Hilversum, de man die op historisch vlak bijzonder veel weet en altijd vreselijk aardig en charmant is. Als kijker of als jonge historicus hoop je stiekem dat Goedkoop die leuke oom op het familiefeestje is, waarvoor je toevallig bent uitgenodigd. De man, die geïnteresseerd is in mensen met een bepaalde gekke expertise en met zijn boeiende stem een indrukwekkend verhaal vertelt. In deze quiz – in Andere Tijden ziet de kijker hem meestal alleen – is hij in het gezelschap van vier geschiedeniskenners en historici en laveert hij gemakkelijk door de rondes heen. Hij is niet alleen presentator, maar als allesweter ook de scheidsrechter en jury, en rekent antwoorden zonder tussenkomst van de redactie goed of fout. Daaruit blijkt zijn expertise, en dat zonder pedant te zijn. Soms is Goedkoop als geschiedkundige op het rare familiefeestje, dat dit programma is, streng als een geschiedenisliefhebber een vraag over zijn expertise niet beantwoorden kan, maar vaak is hij (ook een beetje streng) bemoedigend: “Niet zeggen dat je denkt het antwoord te weten, maar het antwoord zeggen!”, “Na al dat gezwam van jou, in een keer een passend, helder antwoord!” of “Heeeeeeel goed!”.

Achterkant van het programma
En nu volgt er na deze ode aan Hans Goedkoop een gratis tip van de recensent: probeer bij de opnames van Andere Tijden bij het instituut voor Beeld en Geluid aanwezig te zijn! Tussen de opnames door legt Goedkoop van alles uit over onderzoekdossiers, opnames, keuzes en de kill your darlings, en zijn passie voor het vak. Het loont zeker om eens aan de achterkant van programma’s als Andere Tijden en Van Alle Tijden te kijken.

Zoals gezegd is deze recensie een ode geworden. Dat komt mede doordat het programma een goede sfeer heeft, uitdagende vragen heeft en gesmeerd loopt. Ik kan niet wachten tot het volgende seizoen begint. Misschien durf ik dan, net zoals meerdere Jonge Historici, de strijd aan te gaan!

Door Joyce van Os

Joyce van Os heeft in 2011 de master Cultuurgeschiedenis en in 2012 de master Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting aan de Universiteit Utrecht afgerond. Zij is afgestudeerd op narrativisme in community museums en Molukse geschiedenis, en op intercultureel onderwijs, en historische films in het geschiedenisonderwijs. Sinds 2012 geeft zij geschiedenis en Duits op een middelbare school.

 

 

 

 

 

(Afbeelding Hans Goedkoop, ©Jean Pierre Heijmans)

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven