Het langverwachte zesde en laatste seizoen van The Crown is eindelijk hier. Het seizoen beslaat de laatste weken voor de dood van Diana in 1997 en eindigt vervolgens in 2005 met het tweede huwelijk van Charles. Een interessante periode dus, met een grote focus op Diana, Charles, William en Harry, en the Queen. Afijn, na het zien van het vijfde seizoen, werd het publiek dan ook alleen maar nieuwsgieriger naar de ontplooiing van the royal love triangle.
Diana
Sinds haar intrede in seizoen 4 heeft Diana de serie gedomineerd. Net als in het vorige seizoen zette de Australische actrice Elizabeth Debicki een overtuigende vertolking van Diana neer. De eerste drie afleveringen van het laatste seizoen behandelen de laatste weken van Diana’s leven en de vierde aflevering gaat over het ongeluk en de begrafenis. Voor de makers was het natuurlijk een hele klus om zo voorzichtig mogelijk om te gaan met de dood van de zeer geliefde Diana. Dit seizoen is dan ook in een interessante tijd verschenen. Afgelopen januari is immers Harry’s autobiografie verschenen, waarin hij op gedetailleerde wijze beschrijft hoe hij deze moeilijke tijd heeft ervaren. Desondanks lijkt de kans heel klein dat de serie zich heeft laten leiden door het boek.
De laatste weken voor haar dood bracht Diana door met Dodi Al-Fayed, zoon van de Egyptische zakenman Mohamed Al-Fayed. The Crown zet Mohamed neer als een sociale klimmer, die de relatie tussen de voormalige prinses en zijn zoon lijkt te regisseren door, onder andere, een paparazzo in te huren en het koppel op de gevoelige plaat te zetten. De beelden die hierbij verschenen, zijn breed opgepakt in de media. Hierdoor nam de obsessie met het koppel toe, waardoor Diana en Dodi overal naartoe werden gevolgd. Zo ook naar Parijs, waar de paparazzi het koppel bijna letterlijk de dood heeft ingejaagd. Wat de serie dan ook goed doet, is het gevoel van angst dat de people’s princess voelde wanneer ze belaagd werd door de vele fotografen, voelbaar maken voor de kijker. Er zijn meerdere momenten geweest waarbij ik de serie even moest pauzeren om bij te komen. Helaas neemt de kracht van het seizoen wel na Diana’s dood af.
Charles, William en Harry
De overige zes afleveringen laten zien hoe het leven achter gesloten paleisdeuren was voor de nabestaanden van Diana. Zowel William als Harry hebben het er moeilijk mee. The Crown legde dan ook de aandacht op de moeilijkheden die Charles ervaarde als alleenstaande vader. Vooral William heeft het er moeilijk mee. Hij beschuldigt Charles van de dood en zoekt zijn heil op zijn kostschool te Eton. Ook zien we William op de universiteit in Schotland waar hij Kate Middleton leert kennen.
Ondertussen is Harry zich in grotere mate bewust van zijn rol als ‘reserve’ naast zijn oudere broer. Dit besef weegt zwaar op hem, waardoor hij rebelleert. The Crown werpt het licht dan ook op twee bekende schadalen: prins Harry die hasjiesj heeft gerookt en prins Harry in het Nazi-kostuum. Hoewel de focus vooral op William lag, had de serie ook wat meer mogen inzoomen op het leven van Harry. Idealiter in een aflevering die in zijn geheel toegewijd werd aan de jonge prins. Dit zou vooral interessant zijn geweest vanwege de breuk van de prins met de koninklijke familie. Om terug te komen op Harry’s autobiografie, hadden de makers veel meer bronmateriaal waar ze mee aan de slag konden gaan. Dit had wellicht iets extra’s kunnen toevoegen aan het tweede deel van het laatste seizoen. Het is heel jammer dat zij deze kans hebben laten schieten.
Elizabeth II
Tot slot zien we ook het einde van Elizabeth II als hoofdrolspeelster in de serie. Het tweede deel van het zesde seizoen zet een vermoeide koningin neer, die zich bewust is van de afnemende populariteit van de koninklijke familie onder de Britse bevolking in de nasleep van Diana’s dood. Ook speelt Tony Blair een rol. Zijn populariteit lijkt alleen maar te stijgen, wat uiteindelijk een halt wordt toegeroepen door de aanhoudende Irakoorlog. Verder verloor Elizabeth in korte tijd twee belangrijke personen. Prinses Margaret stierf in februari 2002 na een kort ziekbed en de queen-mother, Elizabeth, stierf in april van dat jaar. Zowel Margaret als de koningin-moeder steunden Elizabeth gedurende haar heerschappij. Het is bijna zielig om te zien hoe Elizabeth ‘alleen’ achter is gebleven, wetende dat ze nog twintig jaar zal leven.
Toch krijgen we aan het einde een glimp te zien van haar vastberadenheid als koningin. In de laatste aflevering zien we Charles bij zijn moeder langsgaan om haar goedkeuring te vragen voor zijn huwelijk met Camilla. Eerst aarzelt ze, maar dan besluit ze de jonge prinsen op te roepen om het met hen te bespreken. Tijdens dit gesprek, waarin het duidelijk is dat Harry absoluut geen fan is van het idee – om het zachtjes uit te drukken – wordt hij overschaduwd door William, die namens hen beiden zijn goedkeuring uitspreekt. Harry krijgt geen kans om hier verbale tegenwerpingen te uiten, omdat de koningin wegloopt voordat hij ook maar een woord kan uitbrengen Dit laatste moment laat zien hoe Elizabeth vastbesloten is om haar plichten als koningin te vervullen, zelfs ten koste van de verlangens van haar kleinkind.
Het zesde seizoen geeft een boeiende inkijk in de koninklijke familie en speelt op indringende wijze in op de collectieve emoties die werden ervaren na het verlies van Diana. Al met al had het zesde seizoen een sterke start, waar het einde het helaas niet bij haalde. Diana domineerde de serie. Haar plotselinge afwezigheid in de show heeft tot een gevoel van desoriëntatie geleid, die de emoties weerspiegelt die de wereld gezamenlijk heeft ervaren in 1997. Dit vacuüm werd in werkelijkheid later gevuld door de komst van Meghan Markle, die op bijna exact dezelfde wijze de krantenkoppen wist te halen zoals Diana. Wellicht had de serie toch beter kunnen eindigen met de tragische dood van Diana. Hoewel het einde enigszins teleurstellend is, blijft deze serie een absoluut kijkplezier.
Door Rajae el Morabet Belhaj
The Crown: Seizoen 6 (2023)
Met o.a. Imelda Staunton, Elizabeth Debicki, Dominic West
Te zien op Netflix

Rajae el Morabet Belhaj (1998) heeft de bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden afgerond, waar ze zich heeft gespecialiseerd in raciale betrekkingen in de Amerikaanse samenleving in historisch perspectief. Momenteel volgt ze de research master History: Cities, Migration and Global Interdependence en de master North American Studies in Leiden en doet zij onderzoek naar sociale relaties tussen etnische groepen en politiegeweld in Amerikaanse mainstream films.