Redactioneel: Een nieuwe start voor Uitgeverij Jonge Historici

In 2011 is Jonge Historici Schrijven Geschiedenis (JHSG) opgericht met het doel om papers te publiceren zodat deze niet vergeten zouden worden, maar juist de aandacht zouden krijgen die zij verdienen. In de afgelopen jaren is de jonghistorische uitgeverij erg succesvol geweest in het verwezenlijken van deze doelstelling. Jonge historici hebben een landelijk podium gekregen voor hun werk en inmiddels staan er tientallen publicaties online die vrij toegankelijk zijn voor iedereen.

Voor de uitgeverij was het afgelopen jaar een rustige periode met een teruggang in het aantal publicaties.  Het aantreden van het nieuwe bestuur in oktober 2013 ging hand in hand met een interne reorganisatie. Zo is er in januari 2014 besloten om een doorstart te maken met de digitale uitgeverij – scripties en papers zijn weer van harte welkom. Dit veranderproces heeft ons genoodzaakt een stapje terug te doen en onze pijlen te richten op het uitzetten van een nieuwe koers – plannen die wij nu graag met u willen delen.

Allereerst zijn onze redacteuren weer druk bezig met het redigeren van prachtige papers en scripties. Vanaf 1 mei kunt u weer op regelmatige basis genieten van interessante publicaties over diverse historische onderwerpen.

We gaan een nieuwe publicatievorm introduceren op onze website: Longreads. Om onze publicaties toegankelijker te maken, zullen de auteurs de mogelijkheid krijgen om een deel van hun werk om te zetten naar een Longread van maximaal 3000 woorden. In mooie, verhalende stukken kunt u dan gemakkelijk kennis maken met het historisch onderzoek van  studenten en recent afgestudeerden. Natuurlijk zijn de scripties en papers ook in hun geheel toegankelijk via ISSUU of te downloaden als PDF bestand.

Daarnaast wordt er door de redactie gebrainstormd over het jaarboek 2014. Het streven is om dit omvangrijke werk in het najaar te publiceren – onze trouwe donateurs ontvangen elk een exemplaar. We zullen in het jaarboek de sterkste columns, de beste Longreads en de mooiste verhalen van de jonghistorische evenementen van dit jaar publiceren, daarnaast zal er ruimte zijn voor nieuwe content. Zo zal er in de loop van het jaar een schrijfwedstrijd worden uitgeschreven voor een historisch kort verhaal – het vertellen van mooie verhalen is immers óók een ambacht waar historici in uitblinken.

Tot slot wordt er in mei een feestje georganiseerd om dit allemaal te vieren – en iedereen is natuurlijk van harte welkom! Binnenkort zal er op onze website meer informatie verschijnen.

Namens de redactie van de Uitgeverij Jonge Historici,

Rik van der Vlugt
Hoofdredacteur

Berichten gemaakt 1247

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven