Redactioneel: Lancering bundel

Geachte lezer,

De tijden veranderen, zo ook binnen Jonge Historici en haar uitgeverij. Na een rustigere periode heeft de uitgeverij het afgelopen jaar een doorstart gemaakt. We zijn begonnen met nieuw, fris talent, ontvangen geweldig veel inzendingen en publiceren regelmatig de mooiste stukken om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van wat jong historisch Nederland te bieden heeft. Jonge Historici zitten niet stil en de uitgeverij heeft het drukker dan ooit.

Zoals wellicht bekend, is Jonge Historici opgericht met het doel jong historisch talent een podium te bieden op de meest uiteenlopende manieren. Dit kon binnen de uitgeverij al langer door het publiceren van scripties. Deze vaak prachtige stukken zijn niet langer gedoemd om stof te vangen op de kast of te verdwijnen tussen het afval, maar kunnen gelezen worden door een breed publiek. Inmiddels telt de website tientallen scripties en is het exact een jaar geleden dat de eerste longread gepubliceerd werd. Maar alleen scripties publiceren was niet genoeg: wat te doen met de andere mooie stukken die door studenten heel Nederland worden geschreven? Kortere essays en papers zijn nog eerder dan scripties geneigd om in de vergetelheid te geraken. Daarom besloot te uitgeverij om ook deze stukken te publiceren, en het resultaat mag er zijn! Om de uiteenlopende onderwerpen goed tot hun recht te laten komen, zal periodiek een aantal papers tezamen in een thematische bundel verschijnen. Door een aantal stukken rondom hetzelfde historische thema bij elkaar te plaatsen, krijgen lezers de kans om zowel over specifieke onderwerpen te lezen, als over de bredere relevantie van dit thema op verschillende plaatsen in de geschiedenis te leren. De bundels bieden de perfecte mogelijkheid om de continuïteiten, verschillen en paralellen in het verleden te ontwaren.

Om dit nieuwe tijdperk van de uitgeverij passend in te luiden, is het thema van deze bundel ‘Eerste keren. Primeurs en debuten in de geschiedenis’. In de allereerste bundel in de geschiedenis van Jonge Historici zullen vijf auteurs ons meenemen naar andere ‘eerste keren’ in verschillende tijdvakken, contexten en plaatsen.

Het was een genoegen om deze stukken te lezen, redigeren en publiceren voor onze lezers, de redactie heeft in elk geval weer een hoop nieuwe historische kennis opgedaan. We hopen dat het genoegen wederzijds is.

Namens de redactie

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven