Redactioneel: Stijgen naar grote hoogten

Een jaar geleden was ik nog maar net voorzitter van Jonge Historici. Als ik op  het begin van het jaar  terugkijk, kan ik niet anders zeggen dan dat het een roerige periode was. De uitgeverij hing aan een zijden draadje, de evenementenkalender was nog niet gedefinieerd en het personeelsbestand was erg mager. We hebben doorgezet omdat we  overtuigd waren van onze kernboodschap: ‘Jonge historici in heel Nederland een podium bieden om hun talenten te etaleren’.

En dit is in 2014 goed gelukt. We kregen dit jaar een  nieuwe website waar vele jonge talenten een platform kregen in de vorm van recensies, columns, reportages uit Parijs en Berlijn en natuurlijk de longreads van Uitgeverij Jonge Historici. De uitgeverij werd afgelopen jaar opnieuw vorm gegeven: er trad een nieuwe, energieke redactie aan en er werd geëxperimenteerd met nieuwe formats. Daarnaast zijn we trots op de samenwerkingen die we continue aangaan met belangrijke spelers uit de wereld van cultuur en wetenschap. Dit jaar hebben we prachtige evenementen neergezet in onder andere het Rijksmuseum, de Eerste Kamer, het Stadsarchief Amsterdam en de Rode Hoed.

Wat mij het meest verraste is het jong historisch talent dat rondloopt in Nederland. Ik kan maar niet ophouden om erover te vertellen, waar ik ook kom. Bij partners, werkgevers, universitair docenten maar ook op  familieverjaardagen. Jonge historici zijn breed inzetbaar, niet alleen in het onderzoek en de wetenschap maar  er zijn nog veel andere mogelijkheden.  Bij ons wordt er veel gevraagd: (eind)redactie, design, sociale media, organiseren, netwerken, begrotingen opstellen, verslagen schrijven, management en natuurlijk ideeën pitchen. Werkgevers kunnen veel hebben aan het vermogen van historici om zich steeds opnieuw uit te vinden.

Ondanks dat het afgelopen jaar goed is gegaan, streef ik ernaar om de Jonge Historici continue naar een  hoger niveau te brengen. Er zijn altijd nieuwe evenementen te organiseren, partnerships aan te gaan en nieuwe formats te bedenken. Het nieuwe jaar trappen we goed af met een evenement bij NIOD en we verwelkomen een nieuwe penningmeester, Pim den Dekker.

Op een mooi jaar!

Liang de Beer

Voorzitter

Berichten gemaakt 1233

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven