Redactioneel: Trots op het verleden, blik op de toekomst

In haar korte bestaan heeft de JSHG veel bereikt. De online uitgeverij, waar het allemaal mee begon, heeft een solide collectie van vele scripties en werkstukken die aan de vergetelheid zijn ontrokken. Naast een podium bieden voor jonge historici en hun werk is de JHSG zich in de loop der tijd ook gaan bezig houden met andere zaken: opinie, evenementen, actualiteit. Het platform is hier een prachtig voorbeeld van, met een stortvloed aan columns die gelezen worden en de discussie aanzwengelen over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast heeft de JHSG in samenwerking met gerenommeerde historische tijdschriften twee grote jaarlijkse evenementen neergezet die veel bekijks trokken. En last but not least, het samenwerkingsverband met de organisatoren van de Nacht van de Geschiedenis, waar begin oktober het onderhoudende Café Nachtvorst resultaat van was.

De JHSG heeft een verleden om trots op te zijn, dat staat vast. Maar historici moeten ook wel eens naar de toekomst kijken. Hoe nu verder met deze jonge organisatie vol potentie en talent? In oktober is een nieuw bestuur aangetreden, bestaande uit Liang de Beer, Berend Sommer en Arnout le Clercq. Het bestuur zal een actieve rol gaan spelen om de JHSG te leiden naar de toekomst. Hierbij alvast een tipje van de sluier opgelicht:

Allereerst wordt vanaf 2014 het aantal evenementen uitgebreid. Momenteel ligt het zwaartepunt bij een groot jaarlijks evenement. Dit gaan we uitbreiden met meer kleinschalige dingen die een hogere frequentie hebben. Geen klassieke lezingen of boekbesprekingen, maar programma’s die prikkelen en boeien. Tegen het einde van dit jaar komt er een uitgebreide agenda op de website. Momenteel wordt er druk vergaderd met eventuele partners. Het platform blijft uiteraard een prominente rol spelen als een verzamelpunt van kritisch geluid en historisch debat. De uitgeverij, met haar rijke en diverse archief, blijft het fundament van de JHSG. We gaan met veel plezier en energie de komende periode tegemoet en gaan de stijgende lijn van de JHSG voortzetten.

Liang de Beer
Berend Sommer
Arnout le Clercq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven