Roelof van IJken, ‘It looked a clean job from below’. Herinneringen en beeldvorming met betrekking tot jachtvliegers tijdens de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum

 

Kunnen vliegen is voor de mensheid eeuwenlang een onbereikbare droom geweest. Na de uitvinding van het vliegtuig in 1903 ontdekte men echter ook al snel de minder verheven militaire potentie ervan, die in de Eerste Wereldoorlog een grote vlucht zou nemen. In het begin van de oorlog werden vliegtuigen nog vooral als verkenners werden gebruikt, maar de ontwikkelingen gingen snel. Het gebruik veranderde, de bewapening werd beter, en de productie ging omhoog: aan het eind van de oorlog konden de oorlogvoerende landen duizenden jachtvliegtuigen en bommenwerpers inzetten.

Dit nieuwe wapen sprak al van begin af aan tot de collectieve verbeelding van militairen en burgers, aangewakkerd door de legers die de propagandawaarde van de piloten inzagen. ‘Azen’ als Manfred von Richthofen, de ‘Rode Baron’, verkregen een heldenstatus. Het idee dat de mannen in de cockpits hoog boven de slagvelden en de loopgraven cirkelden en daar de strijd aanbonden met elkaar deed een soort ridderideaal herleven. De piloten werden voorgesteld als eerzame, sportieve soldaten die hun vijand konden waarderen en hem als gelijke zagen. Ze zouden neergehaalde tegenstanders goed behandelden en zelfs op borrels trakteren.

Het is echter maar de vraag hoe terecht dit geromantiseerde beeld was. Vliegtuigen werden steeds efficiëntere moordwapens en de levensverwachting van piloten was vaak niet hoog – konden ze zich zo’n eerzame instelling überhaupt veroorloven, of was dit een bewust gecreëerde mythe? Roelof van IJken onderzoekt in zijn scriptie de beeldvorming en herinnering van jachtvliegers uit de Eerste Wereldoorlog tijdens de oorlog zelf en het interbellum en beantwoordt deze vragen. Waren jachtvliegers wel helden en was hun job wel zo clean?

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER!

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven