Schrijven

Heb jij net een goede scriptie of paper voor je studie geschreven en wil je niet dat je docent de enige is die het leest? Of heb je een idee voor een opiniestuk, een historische beschouwing of heb je een uitspraak in de media gezien die in historisch opzicht kant noch wal raakt? Stuur ons je (idee voor een) stuk en wie weet publiceren wij je bijdrage! Nog geen concreet idee, maar wel een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt en waar je iets mee wilt? Laat het ons weten! Wij zijn altijd op zoek naar jonge mensen die goede ideeën hebben!

Waarom schrijven?

Jonge Historici biedt jou publicatie- en schrijfervaring, helpt je de juiste toon te vinden en jouw argument te structureren of aan te scherpen. Of je nu als beleidsmedewerker, consultant, academicus of journalist aan de slag wilt, zo’n stuk staat niet alleen goed op je cv, maar is ook essentieel voor je zichtbaarheid online. Daarnaast helpt ons netwerk het bereik van jouw bijdrage te vergroten.

Mail je (idee voor een) tekst naar: redactie@jongehistorici.nl. Laat in je mail weten binnen welke van de onderstaande rubrieken jouw tekst volgens jou het best zou passen:

Scripties en papers

Heb jij onlangs (dit of vorig jaar) voor je studie een mooie BA of MA scriptie of een paper geschreven en wil je niet dat je stuk ongelezen in een la belandt? Stuur hem dan (als Word-bestand) naar onze redactie en vermeld daarbij welk cijfer je ervoor hebt gekregen. Onze redactie helpt jou om deze om te schrijven of aan te scherpen en zorgt ervoor dat de tekst mooi vormgegeven op onze website wordt gepubliceerd.

Bij Stichting Jonge Historici willen we jonge historici de kans geven om kennis te maken met het proces van publiceren. We zijn daarin laagdrempelig, maar hanteren ook de werkwijze van een tijdschrift. Via een systeem van peerreview helpen we je om je stuk nog beter tot zijn recht te laten komen. Zelfs wanneer je al met succes je scriptie hebt afgerond, kan de redacteur je verzoeken nog weer aanpassingen te maken. Het kan ook gebeuren dat de redacteur jou vraagt om (een deel van) je scriptie om te werken tot een paper. 

Een paper is aanzienlijk korter dan een scriptie (4000 – 8000 woorden, incl. voetnoten). Het bevat een inleiding, conclusie en een middendeel waar je goed onderbouwd antwoord geeft op je onderzoeksvraag. De toon is wetenschappelijk, maar wel toegankelijk voor een breder publiek.

Wanneer er sprake is van zeer goede kwaliteit, publiceren we ook hele scripties. Ook hier kan nog een redactieproces aan voorafgaan. De redactie overlegt bij elke inzending of de scriptie hiervoor in aanmerking komt en neemt contact met je op over de vervolgstappen.

Essays en columns

Heb jij net onderzoek gedaan naar een tof en fascinerend onderwerp en zou je graag een essay schrijven waarin je je historische vondsten koppelt aan de actualiteit? Of zag je in de media iets voorbij komen waar je graag op wilt reageren? Dan is dit de rubriek waar jouw stuk onder valt. Jonge Historici plaatst graag jouw essayistische opiniestuk of beschouwing van een hedendaagse gebeurtenis voorzien van historische context. Essays zijn bij Jonge Historici max. 2000 woorden lang en hebben een minder academische, meer alledaagse en betogende toon. Ze hebben een korte inleiding en conclusie en bevatten enkele bondig uitgewerkte argumenten in het middendeel. Een essay mag subjectief zijn en dat geldt al helemaal voor de column. Deze laatste is een kortere variant van maximaal 1000 woorden, en moet altijd over een actueel onderwerp gaan.

Stuur je idee of opzet in naar redactie@jongehistorici.nl en onze redactie gaat met jou aan de slag om dit verder uit te werken!

Elders publiceren

Heb je al eens bij ons gepubliceerd en wil je dat stuk nu ook in enige vorm elders publiceren? Bij Jonge Historici willen we jonge onderzoekers een steuntje in de rug geven. We moedigen dan ook aan dat auteurs hun stuk publiceren op een ander (meer academisch) platform. Van auteurs wordt verwacht dat zij in dit geval verwijzen naar de eerdere publicatie bij Jonge Historici en de bijdrage van onze redacteuren erkennen. Dit geldt ook in het geval van een aangepaste versie of een nieuwe vorm van het originele stuk (podcast, essay, etc.). Graag ontvangen wij t.z.t. ook een kopie van de nieuwe uitgave zodat wij deze kunnen promoten binnen ons netwerk.

Let erop dat de potentiële nieuwe uitgever op de hoogte wordt gebracht van de eerdere publicatie en hier ook mee akkoord gaat.

Recensies

Wekelijks worden bij ons recensies geplaatst van recente boeken, films of series, maar ook games of tentoonstellingen. Deze worden geschreven door auteurs uit onze recensenten-pool. Wil jij eenmalig of regelmatig recensies voor ons schrijven? Mail ons dan via redactie@jongehistorici.nl en vertel ons waarover je zou willen schrijven!

Hier, hier en ook hier vind je een aantal mooie voorbeelden.

Redactie

Onze redactie bij Jonge Historici zal jouw ingekomen stuk beoordelen en reviseren. Per november 2024 bestaat de redactie uit:

  • Stella van Ginkel (recensies)
  • Lotte van der Linden
  • Lieke Speerstra
  • Roald Bakker
  • Steven de Boer
  • Dasja Zonneveld
  • Muriël Bouman
  • Isaac Thomas
  • Puck de Boer (hoofdredacteur)

Je kunt ons bereiken via redactie@jongehistorici.nl.

Het Tijdschrift voor Geschiedenis-team

Sinds 2017 is Stichting Jonge Historici een samenwerking aangegaan met Tijdschrift voor Geschiedenis, het enige volledig Nederlandstalige tijdschrift met A-status voor wetenschappelijk historisch onderzoek. Doel van de samenwerking is om het academisch publiceren voor jonge historici toegankelijker te maken. Binnen Jonge Historici hebben we een speciaal daarvoor aangesteld TvG-team om jou te begeleiden in het proces om je masterscriptie of paper om te schrijven tot een in TvG gepubliceerd artikel. Dit team bestaat uit Margo Buelens-Terryn, Amber Striekwold, Kevin Hoogeveen en Floris van Alebeek. Dit team denkt mee over de geschiktheid van je voorstel en neemt de tijd om samen met jou je artikel zoveel mogelijk te laten voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld aan stukken in TvG. Zo wordt de kans dat je artikel geaccepteerd zo groot mogelijk. Om dit proces extra goed te laten verlopen zit Kevin Hoogeveen namens Jonge Historici in de redactie van TvG.

Wat wij van jou vragen is een artikelvoorstel van circa 500 woorden, waarin je ons duidelijk maakt wat je onderzocht hebt, waarom dat relevant is voor zowel deskundigen op jouw terrein als algemene lezers, en wat de focus van je artikel zal worden. Twee redacteuren van het TvG-team zullen dit voorstel lezen en als zij overtuigd zijn, zullen ze je vragen het voorstel uit te werken tot een uitgebreide opzet voor je artikel. Dit helpt je om alvast na te denken hoe je jouw scriptie van meestal rond de 30.000 woorden, gaat vertalen naar een artikel met een maximale omvang van 8.000 woorden. Je maakt een grove indeling van deze woorden, denkt na welke bronnen en analyses je wilt uitlichten, en hoe je je artikel gaat opbouwen. Wanneer dit voorstel ook is goedgekeurd, kun je de eerste versie van je artikel gaan schrijven. Na onze feedback op de eerste versie heb je nog de mogelijkheid een tweede versie in te leveren.

Je kunt je TvG-artikelvoorstel sturen naar uitgeverij.jh@gmail.com.
Hier vind je meer informatie over de JH + TvG samenwerking.


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven