Schrijven

Heb jij net een goede scriptie of paper voor je studie geschreven en wil je niet dat je docent de enige is die het leest? Of heb je een idee voor een opiniestuk, een historische beschouwing of heb je een uitspraak in de media gezien die in historisch opzicht kant noch wal raakt? Stuur ons je (idee voor een) tekst en wie weet publiceren wij je bijdrage! Nog geen concreet idee, maar wel een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt? Laat het ons weten!

Wij zijn altijd op zoek naar jonge mensen die goede ideeën hebben!

Waarom schrijven?

Jonge Historici biedt jou publicatie- en schrijfervaring, helpt je de juiste toon te vinden en jouw argument te structureren of aan te scherpen. Of je nu als beleidsmedewerker, consultant, academicus of journalist aan de slag wilt, zo’n stuk staat niet alleen goed op je cv, maar is ook essentieel voor je zichtbaarheid online. Daarnaast helpt ons netwerk het bereik van jouw bijdrage te vergroten.

Mail je (idee voor een) tekst naar: redactie@jongehistorici.nl. Laat in je mail weten binnen welke van de onderstaande rubrieken jouw tekst volgens jou het best zou passen:

Scripties en papers

Heb jij onlangs voor je studie een mooie BA of MA scriptie of een paper geschreven en wil je niet dat je stuk ongelezen in een la belandt? Stuur hem dan naar onze redactie en vermeld daarbij welk cijfer je ervoor hebt gekregen. Onze redactie leest je scriptie of paper, scherpt deze waar nodig aan en zorgt ervoor dat de tekst mooi vormgegeven op onze website wordt gepubliceerd. Scripties en papers die hoger dan een 8 hebben gescoord, komen in aanmerking om in hun geheel gepubliceerd te worden. Stukken met een lagere beoordeling lezen we graag, maar daarvan vragen we de auteurs om een deel van de tekst om te werken tot een korter essay.

Voorbeelden van bij ons gepubliceeerde scripties vind je hier!

Naar aanleiding van de scriptie die Rowan van der Stelt bij ons heeft geschreven, is zij uitgenodigd om mee te doen met een project van 3FM Tussenuur over het slavernijverleden van Nederland. Bekijk hier de beelden.

Essays

Heb jij net onderzoek gedaan naar een tof en fascinerend onderwerp en zou je graag een essay schrijven waarin je je historische vondsten koppelt aan de actualiteit? Dan is dit de rubriek waar de stukken in worden gepubliceerd. Het is immers eeuwig zonde als je harde werken alleen door docenten aan de universiteit wordt gezien. In deze rubriek plaatsen we ook opiniestukken, beschouwingen die hedendaagse gebeurtenissen voorzien van historische context, en fact-checks van uitspraken over het verleden. Je gebruikt jouw kennis en vaardigheden als historicus om de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Stuur je idee in, of zelfs een opzet van een essay en onze redactie gaat met jou aan de slag om dit verder uit te werken!

Kim Bootsma stuitte bijvoorbeeld op een onjuistheid bij de viering van 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht, en schreef daarom ‘Vrouwen al langer in dienst bij de krijgsmacht’. Iemand van defensie zag haar bijdrage en vroeg Kim vervolgens om mee te denken over de invulling van de viering.

Recensies

Onze recensies van recente boeken, films/series en tentoonstellingen worden geschreven door auteurs uit onze recensenten-pool. Wil je ook regelmatig recensies voor ons schrijven? Mail ons dan je cv en vertel ons over welke onderwerpen/thema’s je zou willen schrijven.

Hier, hier en ook hier vind je een aantal mooie voorbeelden.

Redactie

Onze redactie bij Jonge Historici zal jouw ingekomen stuk beoordelen en eventueel reviseren. Per 1-1-22 bestaat de redactie uit:

  • Stella van Ginkel
  • Mandy van der Hoeven
  • Jeroen Appelboom
  • Jonas van Dormolen
  • Wouter Maassen
  • Jasmine Lemmens
  • Alexander van den Berg (hoofdredacteur)

Tijdschrift voor geschiedenis

Sinds 2017 is Uitgeverij Jonge Historici daarom een samenwerking aangegaan met Tijdschrift voor Geschiedenis, het enige volledig Nederlandstalige tijdschrift met A-status voor wetenschappelijk historisch onderzoek. Doel van de samenwerking is om het academisch publiceren voor jonge historici toegankelijker te maken. We bieden de mogelijkheid om onder begeleiding van een daartoe aangesteld team binnen de uitgeverij je scriptie of paper om te schrijven tot een in TvG publicabel artikel. We denken mee over de geschiktheid van je voorstel en nemen de tijd om samen met jou je artikel zoveel mogelijk te laten voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld aan stukken in TvG. Zo maken we de kans dat je artikel geaccepteerd wordt zo groot mogelijk. Om dit proces goed te laten verlopen zit onze redacteur Lieke Smits namens Jonge Historici in de redactie van TvG.

Wat wij van jou vragen is een artikelvoorstel van circa 500 woorden, waarin je ons duidelijk maakt wat je onderzocht hebt, waarom dat relevant is voor zowel deskundigen op jouw terrein als algemene lezers, en wat de focus van je artikel zal worden. Twee van onze redacteuren zullen dit voorstel lezen en als zij overtuigd zijn, zullen ze je vragen het voorstel uit te werken tot een uitgebreide opzet voor je artikel. Dit helpt je om alvast na te denken hoe je jouw scriptie van meestal rond de 30.000 woorden, gaat vertalen naar een artikel met een maximale omvang van 8.000 woorden. Je maakt een grove indeling van deze woorden, denkt na welke bronnen en analyses je wilt uitlichten, en hoe je je artikel gaat opbouwen. Wanneer dit voorstel ook is goedgekeurd, kun je de eerste versie van je artikel gaan schrijven. Na onze feedback op de eerste versie heb je nog de mogelijkheid een tweede versie in te leveren.

Je kunt je TvG-artikelvoorstel sturen naar redactie@jongehistorici.nl.
Hier vind je meer informatie over de JH x TvG samenwerking.


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven