Scriptie: Bas Nordkamp. “Wij, Hollandsche jongens, zullen onzen plicht doen.” Pacifisme en militaristische propaganda in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER.

Nederland was tijdens de Eerste Wereldoorlog een van de weinige landen die ‘neutraal’ waren. Dit, samen met het feit dat de Kaiser na de oorlog naar Nederland vluchtte, is dan ook hoe die oorlog in Nederland wordt herinnerd. Ook in historische werken zijn neutrale landen voornamelijk slechts een voetnoot in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog: als er al over deze landen wordt geschreven, gaat het meestal over de manier hoe zij toch in de strijd verwikkeld raakten of als ‘speelbal’ werden gebruikt voor machtigere landen.

In deze scriptie gaat Bas Nordkamp dieper in op de moeilijkheden die het neutrale Nederland ondervond in haar strijd om deze status van neutraliteit te bewaren. De Nederlandse overheid zag het leger als absolute noodzakelijkheid om dit te kunnen doen. Het bestaan van pacifistische organisaties, zo beargumenteert Nordkamp, leidde ertoe dat de overheid overging op militaristische propaganda om hun neutraliteit te behouden.

Berichten gemaakt 1220

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven