EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER.
Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw krijgen vrouwen steeds meer aandacht in historisch onderzoek. Binnen onderzoek naar familierelaties en familie-eer in de zeventiende eeuw is tot nu toe vooral aandacht besteed aan mannen. In deze scriptie is het onderzoek toegespitst op vier vrouwen van de Amsterdamse familie Huydecoper. De vrouw, twee schoonzussen en jongste dochter van Joan Huydecoper vormen het uitgangspunt. Joan Huydecoper was een belangrijke Amsterdammer; van 1673 tot 1693 was hij 13 keer burgemeester. De vier vrouwen zijn interessant omdat ze uitgebreid met elkaar correspondeerden. Hierbij is gekeken naar de onderwerpen waar zij over schreven en de manier waarop deze onderwerpen aan het onderhouden van de familierelatie bijdroegen.
De vier vrouwen schreven voornamelijk over familiezaken. Conflicten binnen de familie konden voor een onstabiele familieband zorgen. De familie-eer kon gaan wankelen, wat negatieve gevolgen kon hebben voor zowel de mannelijke als vrouwelijke familieleden.
In de zeventiende eeuw was informatie over gezondheid van groot belang. Naast de conflicten in de familie komt in de correspondentie de gezondheidstoestand van de familie Huydecoper aan bod. Ziekte en overlijdensgevallen konden familierelaties veranderen. Het uitstralen van eenheid naar de buitenwereld kon hierdoor in gevaar komen. De vrouwen waren zich bewust van het belang van eenheid en gezondheid en deden er alles aan om conflicten in de kiem te smoren. Hiermee vervulden zij de rol die de familie van hen verwachtte. Ze hielden via correspondentie contact met andere vrouwelijke leden van de familie, versterkten zo de band, en hielden de familie-eer hoog.
http://issuu.com/jongehistorici/docs/08_marinka_joosten?e=3845706/42237827
Eén gedachte over “Scriptie: Marinka Joosten, ‘Sal het eens met een Advookaet overlegge’”
Reacties zijn gesloten.