EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER.
In 2011 werd de laatste originele Bijlmerflat Kleiburg te koop gezet voor het symbolische bedrag van één euro. Na decennia van problemen in de wijk was dit voor woningcorporatie Rochdale het enige alteThesis Bijlmer versus Boekarest publicatie DEFrnatief voor sloop. Het gebouw werd door het bedrijvenconsortium De Flat gekocht, gerenoveerd, teruggebracht naar haar oorspronkelijke vorm van 1971 en de woningen werden getransformeerd naar casco kluswoningen. Tegen alle verwachtingen in werden alle woningen verkocht. De flat in de Amsterdamse Bijlmermeer wordt niet langer verguisd, maar is hierdoor tegenwoordig juist gewild.
In dezelfde periode vond in de Roemeense hoofdstad Boekarest een project plaats dat erop gericht was om, net als bij Kleiburg, bewoners actiever te betrekken bij hun leefomgeving. Een actieve bewoner zorgt immers voor een actieve buurt, waar het niet stil is op straat en waar iedereen zich veilig voelt. Vanaf 2009 werden blokken in Boekarest grootschalig gemoderniseerd met financiële hulp van de overheid. Een
jaar later stond de overheid voor de opgave om de openbare ruimte leefbaarder te maken. Waar de ruimten tussen en achter flats voorheen door niemand gebruikt en verzorgd werden, gebruikten bewoners rondom de boulevard Calea Moşilor, net buiten het centrum van Boekarest, de ruimten om elkaar te ontmoeten.
Beide voorbeelden lijken een andere achtergrond te hebben, doordat de ene gebouwd is in een kapitalistisch systeem en de ander volgens socialistische idealen. Toch zijn er grote overeenkomsten te zien. Hoe zijn de Bijlmermeer en grote delen van Boekarest ontworpen en gerealiseerd en op welke manier is er sprake van vooruitgang?
De hele scriptie lezen? Die vind je hier: Thesis Bijlmer versus Boekarest publicatie DEF
Eén gedachte over “Scriptie: Rick Bleumink, Bijlmer versus Boekarest”
Reacties zijn gesloten.