Scriptie: Tirreg Verburg, Videogames en historici: gamen voor onderzoek

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER.

Historische games staan vaak ter discussie onder academici en het spelend publiek. Deze scriptie gaat in op de problematiek rondom historische games. Om die problematiek, maar zeker ook de mogelijkheden te onderzoeken, zijn twee games uitgekozen met een uiteenlopende insteek. De eerste game, Sid Meier’s Civilization IV: Colonization, is een commerciële game en verdraait óf negeert de geschiedenis ten behoeve van het vermaak. Welke elementen zien de game-ontwikkelaars als ‘schadelijk’? De tweede game is Het Spel van de Gouden Eeuw. Het is een zogenoemde serious game ontwikkeld door universitaire onderzoekers. Hoe gaan zij om met het verleden? Met betrekking tot deze games worden de volgende vragen behandeld: welke strategieën heeft de speler om de game uit te spelen? Is er een ideologische lading in bepaalde strategieën? Welke elementen van het verleden stoppen ontwikkelaars wel in de game, en welke niet? Voorts wordt besproken welke hulp historici kunnen bieden om videogames op een verantwoorde wijze te ontwikkelen. Tot slot wordt er stilgestaan bij het dilemma van de game-ontwikkelaar. Plezier en historische accuraatheid leven op gespannen voet in historische games.

De scriptie bevindt zich op het snijvlak van game studies, geschiedenis en mediawetenschappen. De meningen van de gekozen auteurs en de games worden becommentarieerd met een mediahistorische blik. Met deze scriptie hoop ik een bijdrage te leveren aan de discussie rondom historische games. Historici zouden een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verantwoordingsproces van videogames, in het bijzonder de commerciële variant.[1]

[1] De inhoud van de scriptie is aangepast voor publicatie. Hierbij is het interview met Oscar Gelderblom samengevat. Mocht de geïnteresseerde lezer het gehele interview willen lezen, schroom dan niet contact op te nemen met de auteur.

 

http://issuu.com/jongehistorici/docs/12_tirreg_verburg?e=3845706/44463569

Posts created 1022

Eén gedachte over “Scriptie: Tirreg Verburg, Videogames en historici: gamen voor onderzoek

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven