Van de séancekamer naar het laboratorium; het Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen (uitverkocht!)

Een evenement van Stichting Jonge Historici, Stichting Het Johan Borgman Fonds en het Descartes Center (Universiteit Utrecht)

Klopgeesten, helderziendheid, telepathie, dansende tafels, ectoplasma en muziek uit het hiernamaals. Verschijnselen waar iedereen een mening over heeft, maar hoe denkt de wetenschap erover? In de jaren ’60- ‘80 van de vorige eeuw was Nederland voortrekker op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen.

Jonge Historici organiseert in samenwerking met Stichting Het Johan Borgman Fonds en het Descartes Centre (Universiteit Utrecht) een avond op 13 april over de fascinerende geschiedenis van het wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen. Tijdens deze avond komt niet alleen de geschiedenis aan bod, maar wordt er ook gediscussieerd over de rol van algemeen geaccepteerde denkbeelden op de geschiedschrijving.

Vermissingszaak Wimpie Slee, 1963

Geplaatst door Jonge Historici op donderdag 9 maart 2017

De Nederlandse paragnost Gerard Croistet (1909-1980) was in de jaren ’50-‘70 van de vorige eeuw wereldberoemd. Vele Nederlandse en internationale wetenschappers hebben onderzoek naar hem gedaan. Duizenden (kranten)artikelen zijn erover Croiset geschreven en hij kwam menigmaal op de televisie in Nederland, maar ook Groot-Brittannië en zelfs Japan. Zo ook op ABC tv in de jaren ’60.

Ingrid Kloosterman promoveerde op de geschiedenis van de Nederlandse Parapsychologie en verzorgt een introductie. Haar boek Wetenschap van gene zijde verschijnt op 1 mei in de boekwinkels. Verder zal Roosje Keijser, vakspecialist acquisitie particuliere archieven bij het Utrechtse archief, ingaan op het belang van de van de archieven van de Nederlandse parapsychologie die zijn verzameld door Stichting Het Johan Borgman Fonds voor Het Utrechts Archief. De avond wordt afgesloten met een discussie.

Deelname aan het evenement kost €5,-. Aanmelden kan via evenementen@jongehistorici.nl onder vermelding van ‘Van de séancekamer naar het laboratorium.’

Sprekers:

  • Ingrid Kloosterman: Docent Algemene Sociale Wetenschappen en Liberal Arts en Sciences bij de Universiteit Utrecht. Gepromoveerd op de geschiedenis van de Nederlandse Parapsychologie.
  • Roosje Keijser: vakspecialist acquisitie particuliere archieven bij het Utrecht archief en Voorzitter Stuurgroep Particuliere Archieven op de Kaart.

Programma:

19:30-20.00 inloop
20:00 Introductie geschiedenis van parapsychologie – Ingrid Kloosterman
20:30 De rol van het Archief – Roosje Keijser
21.00 Discussie

Datum:

13 april 2017

Locatie:

Sweelinckzaal (0.05)
Drift 21, Utrecht
Toegang via de Universiteitsbibliotheek, Drift 27.

Berichten gemaakt 1233

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven