Tessa Mulders, ‘Om erger te voorkomen’ De legitimiteit en representatie van de Joodse Raad

‘Om erger te voorkomen’ is een onderzoek naar de legitimiteit en representatie van de Joodse Raad gedurende de Duitse bezetting. Onderzocht is in hoeverre ‘de’ Nederlandse Joodse bevolking de Joodse Raad als haar vertegenwoordiging beschouwde. Hierbij vormen legitimiteit en representatie de kernwoorden. De oprichting van de Joodse Raad geschiedde immers op basis van Duits bevel. De vraag is dus in hoeverre de legitimiteit van deze organisatie gedragen werd door de Joodse bevolking. Het accent van het onderzoek ligt op de bestudering van dagboeken.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het onderzoek opgesplitst in een inleiding, drie hoofdstukken en een afsluitende conclusie. De inleiding bevat onder meer een historiografisch debat over de positie van de Joodse Raad. Het eerste deel biedt context aan de lezer en heeft betrekking op de totstandkoming van de Joodse Raad en diens ontwikkeling. Tevens wordt er een relatie gelegd met de Duitse autoriteiten.

Het tweede hoofdstuk concentreert zich op de vraag hoe personeel van de Joodse Raad dacht over de vertegenwoordiging. De deportaties vormen in de geschiedenis van de Jodenvervolging een breekpunt. Daarom is er voor gekozen om de opvattingen van de werknemers te onderverdelen in tijdsvakken. De eerste periode betreft de tijd voorafgaand aan de deportaties, het tweede gedeelte gaat nadrukkelijk over de periode na juli 1942.

Het derde hoofdstuk focust zich op de Joodse gemeenschap en hoe zij de opgelegde Joodse overheid beleefden. In dit hoofdstuk is hetzelfde onderscheid in tijdsvakken gehanteerd als in het tweede hoofdstuk. De conclusie vat alle belangrijke punten uit de hoofdstukken bondig samen en geeft antwoord op de onderzoeksvraag.

Bron afbeelding header: Een administratieve afdeling van de Joodse Raad. Beeld uit Beeldbank WOII Niod, collectie Joh. de Haas.

 EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER!

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven