The Power of Art Patronage

The relation between the art patronage and political power of the medici in the Florentine Republic of the fifteenth century

Samenvatting

De Medici familie is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Florence in de vroegmoderne tijd. In de vijftiende eeuw hadden de Medici belangrijke politieke posities in de Florentijnse republiek, welke zich uitbreidde tot een positie als hertog van Florence, en later Toscane in de zestiende eeuw. Daarnaast staat de familie bekend als grote opdrachtgever van Renaissancekunst. We hebben prachtige werken van onder andere Donatello, Botticelli en Michelangelo aan de patronage van de Medici te danken.

Maar wat voor effect had de kunstsponsoring van de Medici op de toename van hun politieke macht? En hoe gebruikten de Medici hun positie als mecenas doelbewust om hun macht uit te breiden? Hoe uit zich dit in de eindproducten? Linde Brueren probeert deze vragen te beantwoorden door drie kunstopdrachten gegeven door of sterk gerelateerd aan de Medici te analyseren op historische en kunsthistorische wijze.

Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? De volledige scriptie is hier op deze pagina te lezen.


Bron afbeelding header: ‘Procession of the Youngest King’, gemaakt tussen 1459-1462 door Benozzo Gozzoli. Collectie: Cappella dei Magi, Palazzo Medici-Riccardi, Florence. Public domain.


Linde Sophie Brueren (Heerlen, 2002) heeft in 2023 de bachelor History afgerond aan Universiteit Utrecht met een specialisatie in antieke en middeleeuwse geschiedenis. Tijdens haar minor in Rome en Florence dook ze volop in de kunstgeschiedenis van de Italiaanse Renaissance. Op dit moment volgt Linde de master Kunstbeleid & Kunstbedrijf aan de Radboud Universiteit met een specialisatie in erfgoedbeleid. Voor haar masterscriptie wil ze de rol van klassiek erfgoed als studiemateriaal voor Renaissance-kunstenaars onderzoeken. Naast haar passie voor de Italiaanse Renaissance, verdiept ze zich ook graag in de inheemse geschiedenissen van Noord-Amerika.

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven