Tips voor de Maand van de Geschiedenis: Amersfoort

Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Amersfoort

De Maand van de Geschiedenis met het thema geluk is begonnen! Onze ambassadeurs door het hele land vertellen deze week welke activiteiten in hun stad je écht niet kunt missen. Vandaag geeft Adinda van Wely de top vijf van activiteiten in Amersfoort!

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.
In kader van het Stijljaar heeft FASadE, het Forum voor Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort, van de gemeente de opdracht gekregen een tentoonstelling te maken in het Rietveldpaviljoen Amersfoort. De tentoonstelling richt zich op de jaren vijftig, waarin bijzondere ontwerpen en gebouwen van Rietveld centraal staan. Naast de thematische opzet van de monografische tentoonstelling wordt ook gekeken naar het tijdsbeeld, wat gebeurde er in de naoorlogse jaren vijftig?

Zonnehof 8
3811 ND Amersfoort
www.rietveldpaviljoen.nl

Snelfietsroute Amersfoort-Utrecht
Voor het Stijljaar is een snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort gerealiseerd. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden letterlijk op fietsafstand van elkaar geboren. Een aantrekkelijke toeristische fietsroute tussen de geboortesteden van Mondriaan en Rietveld (ongeveer 30 kilometer) voert dwars door het landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Naast bekende hoogtepunten als het Centraal Museum, het Rietveld Schröderhuis en het Mondriaanhuis kunt u nog veel meer ontdekken. Zoals het graf van Rietveld, een stukje van een nieuwe snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort (inclusief kunstwerken), villa’s ontworpen door Rietveld en Van ’t Hoff, en de strakke lijnen van vliegbasis Soesterberg – misschien wel het breedste fietspad ter wereld.

Mondiraanhuis 
Weinig mensen weten dat Piet Mondriaan, welbekend om zijn geometrische en kleurrijke
boogiewoogie’s, is geboren in Amersfoort. Zijn huis is dit jaar omgetoverd tot dé plek waar je alles
over de beginjaren van deze icoon kunt leren. De tentoonstelling is een goede combinatie van
historische objecten en de herkenbare stijl van Mondriaan later in zijn leven.

Mondriaanhuis
Korte gracht 11
3811 KG Amersfoort

Lezing over Amersfoortse musicus Joannes Tollius (ca. 1555) en concert
Kom op zondag 29 oktober naar het Eemhuis naar de lezing over Joannes Tollius door Simon Groot. Simon Groot promoveerde op het leven en werk van deze Amersfoortse musicus en is artistiek leider van het Hemony Ensemble in Amersfoort. Na afloop van de lezing over Joannes Tollius geeft Daan van der Vliet, muziekdocent van Scholen in de Kunst, samen met zangeres Tanja Obalski een concert. Zij brengen liederen ten gehore van Nederlandse en enige Italiaanse componisten die tijdgenoten zijn van Tollius. De toegang is gratis. Aanmelden via archiefeemland@amersfoort.nl.

Archief Eemplein
Eemplein 73
3812 EA Amersfoort

Wandeling door de historische binnenstad
Amersfoort heeft al 758 stadsrechten, en terecht! De historische binnenstad is een eyecatcher en trekt jaarlijks vele buitenlandse bezoekers. De binnenstad kent de iconische Muurhuizen, die een ring om de kern vormen. Loop de VVV op het Lieve Vrouweplein in voor bijzondere routes en tips.

VVV Amersfoort
Breestraat 1
3811 AA Amersfoort

 

Foto van De Koppelpoort in Amersfoort. Bron: Wikipedia images. Gemaakt door Bert. 5-8-2008. CC2.0.

Adinda van Wely (1990) is studente Kunstgeschiedenis in Utrecht, op moment van schrijven bestuurslid Acquisitie bij Stichting Jonge Historici en is bovendien al jarenlang inwoner van de stad Amersfoort. Voor korte periodes heeft ze gewoond in Amsterdam en Antwerpen, voor studiedoeleinden, maar de warmte van de Amersfoorters miste ze bij afwezigheid. Bijzonder vindt ze de manier waarop er rekening wordt gehouden met de historische binnenstad, vooral in gebieden die met detailhandel zijn gecombineerd. 

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven