Tips voor de Maand van de Geschiedenis: Groningen

Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Groningen

Nu het oktober is, en geschiedenis extra wordt belicht, kan de mooie noordelijke stad natuurlijk niet achterblijven. Dus wat is er te doen in Groningen? Waar kan je een beetje geschiedenis opsnuiven? Anne-Roos Renkema, redacteur bij de Jonge Historici-website, zocht in het hoge noorden de leukste activiteiten uit.

Het Groninger Museum

Gedurende de hele maand oktober is er in het Groninger museum een expositie te zien over rijke families in Groningen, genaamd ‘Rijk in Groningen – Borgen en stadspaleizen’. Families bezaten vaak borgen in de Ommelanden, en paleisjes in de stad. Nu zijn dat vaak monumenten van vergaan geluk. De schatten van de families zijn te vinden in het Groninger Museum. Deze expositie is ook te zien buiten oktober. Speciaal in oktober organiseert het Groninger Museum ook borgenexcursies, als onderdeel van de bovengenoemde expositie. Het is mogelijk om op zondagen met een bus op borgenexcursie te gaan, om de borgen en tuinen in de Ommelanden te bezichtigen, zoals Nienoord en de Menkemaborg. Een uitstapje buiten de stad, en een hoop geschiedenis. Hierover later nog meer!

1-31 oktober I openingstijden: 10:00-17:00 I Groninger Museum I toegangsprijs: voor het museum €13 (€10 voor studenten), €15 voor de borgenexcursie I

 Lustrumsymposium Historisch Tijdschrift Groniek

Voor hun 50-jarige bestaan organiseert Historisch Tijdschrift Groniek een symposium, met als thema ‘nostalgie’. Nostalgie naar je jeugd, of nostalgie naar vroegere tijden. Historicus Frank Ankersmit zal beginnen met een plenaire lezing, gevolgd door een aantal workshops. De workshops gaan over verlangen naar de Koude Oorlog, nostalgie in de oudheid, en nostalgie naar Nederlands-Indië. Ook is er een Q&A met oud-premier Dries van Agt. Daarna een borrel om het 50-jarige bestaan te vieren, met het eerste drankje gratis!

19 oktober I Vanaf 19:30 I  Van Swinderenhuys, Oude Boteringestraat 19 I toegangsprijs: €5 (€3 voor studenten)

Nienoord

Voor wie eens ‘Stad’ uit wil, is het misschien een goed idee om de provincie eens in te gaan. Een uitstekend uitje hiervoor is Nienoord, het landgoed op de grens van de Groningen en Drenthe. Nienoord bestaat uit het oude landhuis, en een museum over de geschiedenis van de borg. Momenteel is er een expositie genaamd Verborgen Verhalen.

Zomerseizoen eindigt 31 oktober I 9:00-17:00 I Leek I toegangsprijs: €6

Menkemaborg

Nog een borg in de Ommelanden die het bezoeken waard is: Menkemaborg in het noordelijke Uithuizen laat uitstekend zien hoe het leven in de 18e eeuw was voor rijke Groningers in de provincie. Het huis is volledig ingericht, en geeft daardoor goed weer hoe het alledaagse leven eruitzag. Natuurlijk ook mooi in de rest van het jaar!

Gedurende de hele maand oktober I 10:00-16:00 I Uithuizen I toegangsprijs: €7,50

Universiteitsmuseum

Nog te zien tot en met 31 januari, maar vooral binnen het thema van de huidige oktobermaand relevant: in het Universiteitsmuseum is de tentoonstelling Gelukkig Gezond! te zien. De tentoonstelling gaat vooral over de historische kijk op gezond oud worden. Hoe werd hier vroeger tegen aangekeken? Voor veel historici een interessant onderwerp. Ook is tot 29 oktober nog de tentoonstelling The Secret of The Wooden Books! te zien.

Gedurende de hele maand oktober I 13:00-17:00 I Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a I toegangsprijs gratis

Anne-Roos Renkema (1997) heeft Liberal Arts gestudeerd in Utrecht, met als hoofdvak Geschiedenis en als bijvakken Filosofie en Politicologie. Zij schreef een scriptie over de Schotse culturele identiteit. Momenteel is ze bezig met een Master in Europese Studies (Euroculture) in Groningen, en is bij Jonge Historici actief als web-redacteur.

 

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven