Tips voor de Maand van de Geschiedenis: Haarlem

Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Haarlem

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema van het grootste historische evenement op de kalender is deze keer ‘Geluk’. Ook in Haarlem, de stad aan het Spaarne is er genoeg te beleven. Ambassadeur Annabelle Arntz maakte een top vijf van activiteiten. Wat mag je deze oktober in Haarlem echt niet missen?

Geschiedenisfestival
Op 7 oktober gaan in de Philharmonie in Haarlem de beste historici uit binnen- en buitenland met elkaar en het publiek in gesprek. Of je nou geïnteresseerd bent in Duitse geschiedenis, Amerika, de Surinaamse geschiedenis, Rusland, archeologie of geluk in de jaren 50, je vindt het allemaal hier. Vooraanstaande sprekers zoals Antony Beevor, Cynthia McLeod, Adrian Goldsworthy, Luc Panhuysen, Maarten van Rossem, Frits van Oostrom, René Cuperus, Nelleke Noordervliet komen allemaal naar Haarlem. Maar er zijn niet allen maar lezingen, er zijn ook schrijfworkshops, een theatershow over de biseksuele koning Willem II, een college over hoe het slagveld van Waterloo heeft geroken en stadswandelingen over sporen van slavernij in Haarlem.

Zaterdag 7 oktober | Philharmonie Haarlem | 8.30-18.00 | Studententarief € 25,00

A Global Table
In deze tentoonstelling worden oude en nieuwe kunst zij aan zij gepresenteerd, vertrekpunt is de collectie 17e-eeuwse voedselstillevens van het museum. A Global Table laat het stilleven als document van de geschiedenis zien. Welke koloniale- en handelsrelaties representeren de op de stillevens afgebeelde voedselproducten? Wat zeggen deze over de groeiende overzeese macht van de Republiek, en welke sociale en culturele gevolgen had de Hollandse expansiedrift? De stillevens uit de Gouden Eeuw worden gecombineerd met werken van hedendaagse kunstenaars.

Nog t/m 7 januari 2018 | Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem | di-za 11-17, zo 12-17 | € 12,50

Buiten de lijnen. Een cross-over tussen kunst en boek
Boeken kunnen kleine kunstwerkjes zijn. Het Noord-Hollands Archief laat nog t/m 27 oktober een aantal schatten uit de collectie kunstenaarsboeken zien tijdens de tentoonstelling ‘Buiten de lijnen’. Op maandag 16 oktober, 20 uur neemt Anneke van den Bergh, conservator oude boekerij en bijzondere collecties je mee door de collectie en daarna kan je zelf aan de slag tijdens een workshop over drukkunst.

Maandag 16 oktober | Noord-Hollands Archief |20.00 uur | €10,- (incl. drankje) | toegang tentoonstelling ma t/m vr 9-17 uur |gratis

Door de ogen van Oswald Spengler, perspectief op de toekomst vanuit het verleden 
Een programma rondom Oswald Sprenglers “De ondergang van het avondland” met Ype de Boer, Jacqueline Duurland, Arnold Heumakers, Frénk van der Linden en Rieks Swarte. Spengler laat zien hoe culturen opkomen en vergaan, in een proces dat vergelijkbaar is met de seizoenen. Elke cultuur heeft wel haar eigen identiteit: zo streefden de antieken naar volledige aanwezigheid en reiken wij in het Westen al vanaf de Vikingen naar de oneindigheid. Maar op grond van de overeenkomsten in ontwikkeling kon Spengler voorspellingen doen over het verdere verloop van onze geschiedenis. Veel van deze voorspellingen zijn honderd jaar later nog schrikbarend actueel. Volgens Spengler is de democratie bijvoorbeeld een voorbijgaande fase in onze cultuur.

Dinsdag 17 oktober | Nieuwe Kerk (Nieuwekerksplein 28) | 20.00 uur | € 10,00

Tempo Doeloe – Over heimwee en ontworteld zijn
Ga in gesprek met de makers en gastsprekers van de succesvolle voorstelling ‘Gouwe Pinda’s’ over emigratie, familiegeheimen en ontworteling. De worstelingen die de Indische zussen uit de voorstelling hebben met zichzelf, elkaar en hun koloniale achtergrond en verleden blijken zeer actueel.

Maandag 30 oktober | Toneelschuur | 20.00 uur | € 10,00 (incl. drankje)

Annabelle Arntz (1979) is senior adviseur communicatie en marketing bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Eerder was zij hoofd communicatie van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Westfälische Wilhelms- Universität Münster en Nederland-Duitsland Studies in Münster en aan de Radboud Universiteit Nijmegen met zwaartepunt communicatiewetenschap en geschiedenis. Annabelle woont sinds 10 jaar in Haarlem.

Berichten gemaakt 1236

Eén gedachte over “Tips voor de Maand van de Geschiedenis: Haarlem

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven