Tips voor de Maand van de Geschiedenis: Utrecht

Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Utrecht (stad)

De Maand van de Geschiedenis met het thema geluk is begonnen! Onze ambassadeurs door het hele land vertellen deze week welke activiteiten in hun stad je écht niet kunt missen. Vandaag geeft Iris van der Knaap de top vijf van activiteiten in Utrecht!

Weekend van de Wetenschap: Publieksdag Kasboekje van Nederland
Meer weten over de financiële geschiedenis van Nederland? Maakte meer geld en spullen ons vroeger ook gelukkiger? De onderzoekers van de afdeling sociaaleconomische geschiedenis van de UU kunnen je daar al veel over vertellen, maar hebben ook je hulp nodig om die vragen te beantwoorden. Zo worden er op 8 oktober in het academiegebouw meerdere lezingen over dit onderwerp gegeven én een soort ‘Kunst en Kitsch’, maar dan voor financiële documenten en verhalen, georganiseerd! Heb jij nog kasboekjes, loonstrookjes, spaarbankboekjes van je (over)grootmoeder- of vader op zolder liggen? Neem ze mee naar het academiegebouw op 8 oktober!

8 okt. | 10.00-17.00 uur | Academiegebouw Utrecht | Gratis toegang

“Geschiedenis van Bier & Bierproeverij” in Brouwerij Maximus
Bier is bij uitstek het drankje dat je óf enorm geluk óf enorm ongeluk kan brengen. Een perfect onderwerp dus voor een lezing tijdens deze Maand van de Geschiedenis. De Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn verzorgen in samenwerking met Brouwerij Maximus 3 leuke en lekkere avonden. Want bij een avond over de geschiedenis van bier, mag een pilsje natuurlijk niet ontbreken. Proost!

16, 23 en 30 okt. | 20.00- ca. 22.00 uur | Brouwerij Maximus | €16,50

“Lummelen in de Linie tijdens de Eerste Wereldoorlog” in Fort Vechten
Terwijl Europa in brand stond tijdens de Eerste Wereldoorlog, bleef Nederland neutraal. Het leger was echter wel gemobiliseerd, wachtend op een vijand die uiteindelijk niet kwam. De verveling sloeg toe bij de soldaten en het contact met de familie verwaterde. Ondanks dat de oorlog uitbleef, was het leven als soldaat in Nederland dus toch ook geen pretje. De tentoonstelling weergeeft het leven van de verveelde soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog.

1 – 31 okt | 10.00-17.00 uur | Waterliniemuseum Fort bij Vechten | €3,-

Concertlezing over ‘Vieze liedjes uit de 18de eeuw’
Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis en verbonden aan de tentoonstelling ‘Vieze liedjes op deftige klokken’ organiseert Museum Speelklok op 12 oktober een speciale concertlezing inclusief vieze liedjes! Jos Koning en het Speelhuys Ensemble nemen je mee naar verborgen kanten van het 18e -eeuwse uitgaansleven. Muziek en verhaal wisselen elkaar constant af tijdens deze pikante concertlezing. Brachten deze gedurfde liedjes ook veel geluk aan de toehoorders?

12 okt. | 19.00-22.00 | Museum Speelklok | €16,50-€5,00

Historische Roman Festival
Tijdens dit literaire festival lopen geluk en geschiedenis constant door elkaar heen. Schrijven en lezen heeft al velen geluk gebracht. Voeg daar als thema historische romans aan toe, en we hebben een mooie dag voor de Maand van de Geschiedenis. Verschillende sprekers, allen niet vies van pen en papier, nemen de lezer mee in de wereld van de historische roman. Van tips voor het schrijven, uitgeven en recenseren van historische romans tot de vraag of dit genre nu ook tot de literatuur behoort? Het festival wordt afgesloten met speeddates met de sprekers. Dus word jij nou echt gelukkig van het idee een historische roman te publiceren, dan mag je dit festival niet missen!

8 okt. |13.00-17.30 uur | Cultuurtheater de Witte Lely | €15,00

Voor meer info over de Maand van de Geschiedenis en de activiteiten:
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda…


Iris van der Knaap heeft haar BA en RMA geschiedenis afgerond aan de UU. Na haar studie is ze als projectmedewerker aan de slag gegaan bij Stichting Het Johan Borgman Fonds. Sinds een half jaar werkt ze als Vakspecialist Geschiedenis 1500-heden bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarnaast was ze de afgelopen jaren actief bij Jonge Historici als bestuurslid Pr & Communicatie.

 

Berichten gemaakt 1233

Eén gedachte over “Tips voor de Maand van de Geschiedenis: Utrecht

 1. Beste mensen,

  Leuk dat jullie het Historische Roman Festival aankondigen op jullie website.

  Alleen verwijzen jullie naar de Facebook pagina van iemand die niet de officiële organisator is van dit festival. Het festival wordt namelijk georganiseerd door de stichting Historische Roman Genootschap, deze stichting is ook te vinden op Facebook en via de stichting kom je op de officiële pagina van het Historische Roman Festival!

  Alvast dank voor de aanpassing!

  Hartelijke groet,
  Christel

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven