UAF Viert: 70 Jaar Studeren in Vrijheid

Op 5 mei zijn overal door Amsterdam Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Studeren in vrijheid is voor de meesten van ons aan de Nederlandse universiteiten een redelijk logisch iets, maar wat nou als dat niet zo is? Stel je je voor dat je tijdens je studenttijd vlucht voor het oorlogsgeweld. Heb je je jarenlang druk gemaakt om je deadlines, maar blijkt het allemaal maar relatief. Eenmaal in een veilige omgeving aangekomen kan het UAF je verder helpen.

Het UAF is opgericht uit solidariteit met de Praagse studenten, die in 1948 wegvluchtten voor het communistische systeem. In de tussentijd zijn er allerlei vluchtelingenstromen over de hele wereld langsgekomen en het UAF heeft deze zo goed en zo kwaad mogelijk bijgestaan, niet alleen binnen Europa, maar bijvoorbeeld ook vluchtelingen uit Chili en Angola. Elke fatsoenlijke historicus in de dop weet dat er ten alle tijden en ter alle plekke onrust en onvrijheid op de wereld is. Het gevoel kan je bekruipen dat daar weinig aan te doen is, maar soms kan een kleine moeite al een wereld van verschil betekenen.

Op Bevrijdingsdag is er in CREA Amsterdam een bijeenkomst waarbij studenten, vluchteling-studenten en studieverenigingen aanwezig zijn. Het UAF koppelt Nederlandse studenten als mentor aan een vluchtelingstudent, zodat er kennisdeling ontstaat. De vluchtelingstudent leert de stad en mores beter kennen, en andersom is het voor de mentor natuurlijk ook leerzaam. Er bestaan nu zo’n 450 koppels en dat aantal is groeiende.

Een korte rekensom leert ons dat het UAF in 2018 zeventig jaar bestaat: reden voor een goede maaltijd. Ga dus vooral langs en kijk of je ook een bijdrage kan leveren aan het project Refugee@Campus van UAF. Wil je bijvoorbeeld ook mentor worden? Check dan: https://studentmentoring.uaf.nl/.

Door Paul de Jong

Op 5 mei wordt de vrijheidsmaaltijd ‘UAF viert 70 jaar studeren in Vrijheid’ georganiseerd in CREA Amsterdam. Aanvang is om 17:30, entree is gratis. Reserveren doe je door een email te sturen naar evenement@uaf.nl onder vermelding van ‘5 mei Vrijheidsmaaltijd’. Aanmelden kan tot 30 april.

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven