Uitgeverij Jonge Historici

Uitgeverij Jonge Historici

Uitgeverij Jonge Historici is een podium waarop talentvolle jonge historici hun werk kunnen presenteren aan de rest van Nederland. Onze missie is het uitgeven van bachelor- en masterscripties om nieuwe, veelbelovende historici zo de kans te bieden kennis te maken met het professionele publicatieproces, maar bovendien ook om hun historische onderzoek niet simpelweg te laten verdwijnen in de kluis van de universiteit. Prachtig onderzoek, waar veel tijd en moeite in is gestoken, hoort gelezen te worden. Hier willen wij voor zorgen.

Ons enthousiaste team bestaat, sinds de oprichting van Jonge Historici in 2011, uit mensen met een passie voor geschiedenis en de Nederlandse (en tegenwoordig ook Engelse) taal. Als jij dus besluit om deze kans te grijpen en om bij ons te publiceren, zul je gekoppeld worden aan een van onze leuke redacteurs, die dit doet om dezelfde reden als jij: uit liefde voor geschiedenis. Samen met deze redacteur werk je in tien weken richting het eindresultaat.

Aan het eind van deze tien weken heb jij als historicus dan twee publicaties op je naam staan, die worden geplaatst op onze website en onze sociale media, zodat iedereen ze kan lezen. Naast dat jouw scriptie geperfectioneerd en mooi vormgegeven wordt, zul je namelijk ook een essay schrijven naar aanleiding van je scriptie. Meer hierover lees je hieronder. Maar kijk vooral eerst naar de prachtige scripties en interessante essays die we al gepubliceerd hebben.

 

Het publicatieproces

Het begint allemaal met de scriptie. Zodra jij als auteur je scriptie hebt afgerond en hiervoor een 8 of hoger hebt gehaald, komt deze in aanmerking om bij ons gepubliceerd te worden. Hier kun je je scriptie inleveren.

Zodra wij een scriptie ontvangen, lezen twee leden van onze selectiecommissie hem aandachtig, waarna zij bepalen of een publicatie bij ons mogelijk is. Na ongeveer vier weken nemen wij dan contact met je op over de volgende stappen. Lees vooral ook HET OVERZICHT VAN DE CRITERIA waarop zij oordelen.

Als je scriptie is geaccepteerd, neemt een van onze redacteurs contact met je op om de volgende tien weken met je te bespreken. Naast het perfectioneren en mooi laten vormgeven van je scriptie, ga je in die tijd ook een prikkelend essay schrijven naar aanleiding van je scriptie. Dit is geen samenvatting of beknopte versie, maar een mooie kans om één aspect van je scriptie naar voren te brengen. Heb je een interessant persoon waar je helaas niet meer over kon vertellen, heb je een gebeurtenis waar je graag dieper op in wilt gaan, of zie je een mogelijkheid om je scriptie te koppelen aan de actualiteit? Dit is je kans om dat te doen! Lees hier meer over het essay. Dit alles is overigens goed te combineren met een studie of baan, dus laat dat geen reden voor je zijn om niet bij ons te publiceren.

Sinds kort bieden wij bovendien ook de mogelijkheid om de scriptie die je bij ons hebt gepubliceerd professioneel uit te laten printen. Hierover zal de redacteur je meer vertellen.

 

Samenwerking met Tijdschrift voor Geschiedenis

Naast het professioneel publiceren van jouw scriptie, vinden wij het voor jonge historici ook erg belangrijk om te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Vaak is het echter zo dat studenten en pas afgestudeerden uit onzekerheid of gebrek aan ervaring een hoge drempel ervaren om bij een dergelijk tijdschrift een stuk in te dienen. Dat is zonde, vinden wij. Sinds 2017 zijn wij daarom een samenwerking aangegaan met het Tijdschrift voor Geschiedenis, een volledig Nederlandstalig, peer reviewed tijdschrift met A-status voor wetenschappelijk historisch onderzoek. Hier kun je zien hoe dit precies werkt.

 

Voor alle vragen of opmerkingen kun je altijd mailen naar uitgeverij@jongehistorici.nl.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven