Uko Pruis | Reporting the Vietnam War – The New York Times Vietnam Reporting Before and After the Pentagon Papers

Samenvatting

De Verenigde Staten, de jaren 1960. Journalisten worden afgeluisterd, bedreigd of uitgemaakt voor communist. Dit waren slechts enkele gevolgen van het kritisch rapporteren over de Vietnam Oorlog. De regering van de Verenigde Staten wist gebruik te maken van het geldende objectiviteitsprincipe onder journalisten. Objectief verslag geven betekende in dit oogpunt: ‘rapporteer de feiten’. Het objectiviteitsprincipe werd tot ver in de Vietnam Oorlog dusdanig letterlijk genomen door journalisten dat zij slechts het positieve overheidsbeeld van de Amerikaanse inzet in Vietnam weergaf. Een kritische interventie van journalisten vond veelal niet plaats uit angst voor intimidatie en het verliezen van de journalistieke accreditatie. Vanaf 1968 wordt op steeds grotere schaal kritisch verslag gegeven over de oorlog naar aanleiding van het Tet Offensief die aantoonde dat Amerikaanse interventie niet zo succesvol was als jarenlang is beloofd.

De publicatie van de Pentagon Papers begon op 13 juni 1971 en toonde aan dat de overheid systematisch oorlogsinformatie achterhield die de ware aard en omvang  van de oorlog verborgen hield. Deze scriptie onderzoekt door middel van literatuur- en brononderzoek in hoeverre de Pentagon Papers als omslagpunt gezien kan worden in de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek.

Deze vraag wordt met behulp van literatuur en een corpus van negentien krantenartikelen van The New York Times beantwoord. Het eerste hoofdstuk bestaat uit een theoretische uiteenzetting en analyse van de functie en retoriek van de pers tijdens de Vietnam Oorlog met een focus op drie gebeurtenissen: De incidenten in de Golf van Tonkin (1964), het Tet Offensief en de periode na de Pentagon Papers. Het tweede hoofdstuk richt zich op het brononderzoek van de artikelen gedurende deze drie perioden. Hiermee wordt door middel van close reading de inhoud en het brongebruik in de artikelen onderzocht om aan te tonen dat de Pentagon Papers het gevolg waren van een kritischer wordende journalistieke houding en diepgravender onderzoek.


Lees hier het korte, Nederlandstalige essay dat Uko op basis van deze scriptie schreef


Uko Pruis behaalde afgelopen zomer zijn Bachelor in de Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Door zijn interesse in de Vietnamoorlog en de journalistiek schrijft hij graag over de journalistieke ontwikkelingen die er plaatsvonden tijdens deze oorlog. Momenteel is hij bezig met de master Journalistiek aan dezelfde universiteit.

Berichten gemaakt 1235

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven