Vacature | Voorzitter en twee leden Raad van Toezicht (onbezoldigd)

De Raad van Toezicht van de stichting Jonge Historici zoekt versterking: we zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter en twee leden. De stichting heeft als missie om de kennis en vaardigheden van jonge historici maatschappelijk in te zetten en zo het debat te verbreden. Draag je jonge historici een warm hart toe? Heb je een groot netwerk en zin om actief mee te denken met ons vrijwillige bestuur? Wil je je (verder) ontwikkelen in een Raad van Toezicht? Lees snel verder.

Reageren: tot en met 31 oktober 2021

Over Jonge Historici

De stichting Jonge Historici bestaat sinds 2011 en biedt sindsdien een podium aan jonge historici. Door het publiceren van scripties en papers, door evenementen te organiseren en als discussieplatform te fungeren. Daarnaast organiseert de stichting elk jaar de ‘Jonge Historicus van het Jaar Verkiezing’. Lees hier meer over de missie van Jonge Historici. Het zeskoppige bestuur van de stichting werkt hard om deze missie te realiseren. Het bestuur, commissies en vrijwilligers worden bijgestaan door een groep ervaren sparringpartners in de Raad van Toezicht.

Wat doen wij?

De Raad van Toezicht ziet toe op het reilen en zeilen van het bestuur van de stichting Jonge Historici. Ze komt circa vier keer per jaar bijeen en bestaat momenteel uit zes leden. De huidige voorzitter en drie leden geven het stokje graag door ter verfrissing van de Raad.

De Raad van Toezicht ziet toe op het beleid, de resultaten, de continuïteit en de financiële verantwoording van de stichting. Daarnaast bekrachtigt zij de benoeming van bestuursleden en adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd. Raad van Toezichtleden zijn ambassadeur van de stichting en bezoeken met regelmaat evenementen.

Profiel

Een potentieel lid van de Raad van Toezicht heeft het volgende profiel (let wel: we realiseren ons dat het schaap met de zes poten niet bestaat).

 • Opgeleid als historicus of affiniteit met geschiedenis.
 • Onderschrijft de missie en visie van de stichting Jonge Historici.
 • Beschikt over een relevant, sterk netwerk en is bereid dit netwerk in te zetten voor de stichting. Het meebrengen van een medianetwerk of werkervaring op het gebied van financiën en fondsenwerving geldt als een pre.
 • Is bereid om circa vier keer per jaar op vrijwillige basis bijeen te komen, een evenement van de stichting te bezoeken en daarnaast gevraagd en ongevraagd zijn/haar expertise in te zetten voor de stichting.
 • Denkt actief mee op een opbouwende manier.
 • Is samenwerkingsgericht, stimulerend en nieuwsgierig.
 • Heeft ervaring met bestuurs- en commissiewerk en/of ervaring in een Raad van Toezicht/Raad van Advies. N.B.: voor algemene leden van de Raad van Toezicht is het geen vereiste om toezichtervaring te hebben.

Aanvullende functie-eisen voor de voorzitter

 • Beschikt over natuurlijk gezag en weet leiding te geven aan zowel het proces als de inhoud.
 • Heeft uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Heeft ervaring als toezichthouder of aantoonbaar inzicht/affiniteit in de dynamiek van een Raad van Toezicht, bij voorkeur bij een culturele organisatie.
 • Stelt de agenda’s vast en leidt de vergaderingen efficiënt en effectief in een open sfeer, waarin ieder lid gelijkwaardig kan participeren.
 • Vormt de verbindende schakel tussen het bestuur en de Raad van Toezicht en zorgt voor een transparante informatieoverdracht.
 • Fungeert als klankbord en sparringpartner voor (de voorzitter van) het bestuur.
 • Heeft oog voor de taakvervulling van de verschillende rollen als toezichthouder, klankbord en werkgever.

De Raad van Toezicht hecht aan een divers samengesteld team: uit verschillende delen van het land, uit diverse sectoren waar historici werkzaam zijn en met uiteenlopende expertises. Als lid/voorzitter van de Raad van Toezicht word je benoemd voor een termijn van vier jaar en ben je ervan bewust dat het een onbezoldigde functie betreft. We werken volgens de Code Cultural Governance.

Contact en reageren

Neem voor meer informatie over de functie contact op met Liang de Beer (voorzitter Raad van Toezicht) via info@jongehistorici.nl. Twijfel je of je in het profiel past of heb je vragen? Aarzel dan niet om een bericht te sturen.

Jouw sollicitatie, bestaande uit een korte motivatie en cv, zien wij graag voor 31 oktober 2021 tegemoet. Deze kun je sturen naar info@jongehistorici.nl t.a.v. Vacature Raad van Toezicht. Vermeld daarbij of je solliciteert naar de functie van voorzitter of algemeen lid.

De eerste gespreksronde vindt in november online plaats. Kort daarna volgt een tweede ronde. De eerste vergadering in de nieuwe samenstelling van de Raad van Toezicht vindt plaats op donderdag 10 februari 2022.

Posts created 1099

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven