Van Marathon naar Athene

Voor sportliefhebbers en hardlopers is het een bijna mythische afstand: 42 kilometer, 195 meter. De marathon. Voor veel andere mensen klinken die cijfers misschien random in de oren, ze weten in ieder geval wel dat een marathon lang en ver hardlopen is. Heel lang en ver. Ik waagde mij eraan in november 2013. De klassieke afstand en dan ook nog op een klassieke locatie: in Griekenland, van Marathon naar de hoofdstad Athene, met finish in het Olympisch stadion. Afzien, dat was het.

Athene 4

De marathon vindt zijn oorsprong in de klassieke oudheid. Het verhaal gaat dat de Griek Pheidippides in 490 voor Christus de overwinning van Griekenland op Perzië tijdens de Slag bij Marathon kwam verkondigen in Athene met de woorden Nenikamen, wat zoiets betekent als “Wij hebben gewonnen” (zij het dat de precieze bewoordingen onderwerp van discussie vormen). Hiervoor rende Pheidippides het hele stuk van Marathon naar Athene. Na het uitroepen van de woorden raakte hij bewusteloos en stierf hij ter plekke aan de zonnesteek die hij had opgelopen. Een mooi verhaal. Of het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Aan het einde van de negentiende eeuw, zocht het organiserend comité van de eerste moderne Olympische Spelen verschillende disciplines die het menselijk lichaam op de proef moesten stellen en die bovendien moesten herinneren aan de klassieke oudheid. Hiertoe werd bij de Spelen van Athene in 1896 de marathonloop geïntroduceerd. De officiële marathonafstand is echter pas bepaald bij de Spelen in Londen in 1908. Het Britse koningshuis wenste graag dat de finish voor het Windsor Castle kwam te liggen, waardoor de afstand van 25 naar 26 mijl werd verhoogd. Dit bracht de marathon op 42 kilometer en 195 meter, een afstand die in 1920 de standaard werd.

Op 10 november 2013 stond ik ook aan de start voor 42 kilometer en 195 meter. Het parcours van de Athens Classic Marathon, tegenwoordig de zelfbenoemde Authentic, voert vanaf het plaatsje Marathon, langs de grafheuvel waar strijders uit de Slag bij Marathon begraven zouden liggen, over grote, brede wegen naar Athene. De finish is in het Olympisch Stadion, waar de laatste 200 meter dienen te worden afgelegd. Op het oog een eenvoudige klus, maar geloof mij, die meters komen harder binnen dan de eerste paar honderd meters als je al ruim vier uur onderweg bent. Snakken naar het einde in het witmarmeren stadion in de Griekse hoofdstad.

Het finishen van een marathon is een populair item voor een bucket list. Het aantal finishers is aan inflatie onderhevig. Voor de gemiddelde sterveling is finishen dan ook het belangrijkste doel, eventueel gevolgd door het slechten van een bepaalde tijdgrens. Het maakt hardlopen leuk. Iedereen loopt zijn eigen wedstrijd en heeft achteraf zijn eigen verhalen en belevenissen. Van de finisher tot de nummer laatst, iedereen heeft wat meegemaakt in zijn of haar uren op de weg. Na de finishlijn van een marathon zijn er dan ook talloze prachtige verhalen die overblijven. Een finishlijn, die door de Noord-Afrikaanse toplopers van tegenwoordig na iets meer dan twee uur wordt bereikt.

In Athene kom ik daar in november 2013 bij lange na niet aan. Door de hitte en het heuvelachtige parcours krijg ik een klap, net als mijn finishtijd. Met drie kwartier verval in de tweede helft van het parcours ben ik al lang blij dat ik niet als Pheidippides over de streep kom en gewoon nog op mijn benen kan staan. Twee uur achter de winnaar, maar ook duizenden andere recreanten achter mij latend. Vastbesloten nooit meer te zullen starten op een marathon.

In mei dit jaar sta ik aan de start van de marathon van Kopenhagen. De combinatie van uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, het epische historische verhaal en eerzucht heeft mij weer overgehaald. De marathon blijft trekken, en ik heb nog een wedstrijd van mijzelf te winnen: onder de vier uur, dat moet gaan lukken.

Nu maar hopen dat die laatste 195 meter mij niet te veel tijd gaan kosten.


DSC_4804 Mart Waterval (26) voltooide een bachelor Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen voordat hij een  master Bestuurskunde haalde op diezelfde universiteit. Sinds de zomer van 2013 werkt hij bij PostNL en in het najaar  van datzelfde jaar liep hij de marathon van Athene.

Berichten gemaakt 1231

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven