Vanuit het bestuur

Het bestuur van Jonge Historici vergadert maandelijks in verschillende steden, eet dan hamburgers en naar aanleiding van een bestuurswisseling wordt er een redactioneel geschreven: aan sommige tradities moet je niet tornen, en dat zullen wij dan ook zeker niet doen. Sinds eind augustus zijn wij, Paul de Jong en Simone Vermeeren, de nieuwe toevoegingen aan het dagelijks bestuur der Jonge Historici, het derde bestuur inmiddels. Respectievelijk zijn we het bestuurslid Evenementen en hoofdredacteur van de website. We hebben afscheid genomen van Arnout le Clercq en Berend Sommer, die beide jarenlang onze kar hebben getrokken, we hebben een succesvolle Maand van de Geschiedenis achter de rug met als hoogtepunt een zeer geslaagd evenement in Haarlem, en richten in onze beide functies onze blik weer op de toekomst. En daar zit natuurlijk best een visie achter.

Als bestuurslid evenementen mag Paul nu een strategie gaan bedenken en tegen mensen zeggen wat ze moeten doen. We mogen met trots terugblikken naar wat we hebben neergezet, maar moeten  er vooral lering uit trekken. Op onze lauweren rusten past volgens hem niet bij ons – daar is de VOC ook kapot aan gegaan. Altijd weer de vraag, ‘wat kan er beter, hoe kunnen we meer bereiken’?  Als nieuw bestuur moeten we ons houden aan de kernboodschap ‘Wij geven Jonge Historici een platform’ –  dat staat immers op ons visitekaartje. Maar de uitdaging ligt ook in dat platform te laten groeien. We zijn jong en ambitieus, we moeten wel, voordat we oud en cynisch zijn en de voortschrijdende tijd dwazen van ons allemaal maakt.

Afgelopen jaren zijn we op bijzondere plekken geweest en hebben bijzondere mensen ontmoet. Zoals stonden we de kluis van het Stadsarchief Amsterdam,  het NIOD en de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Er staat voor 2015/2016 al behoorlijk wat te wachten: we hebben toekomstige projecten in Amsterdam en in Den Haag. Jonge Historici kan niet bestaan zonder alle hulp die we krijgen van onze vrijwilligers, ons mede-bestuur en de welwillendheid van culturele instanties om met ons samen te werken, en daar ligt dan ook onze kracht. Wij proberen de ideale brug te zijn tussen jong talent en het establishment, opdat dat jonge talent over een tijdje dan ook establishment wordt.

Ook onze website bouwt al sinds de oprichting van Jonge Historici in 2011 mee aan die brug. Hoewel de Uitgeverij en de site qua redactie inmiddels van elkaar gescheiden zijn, streven beide nog altijd hetzelfde na: het bieden van een kans aan studenten en pas afgestudeerden om iets meer te doen met hun specialisme en capaciteiten dan alleen het schrijven van een scriptie. Recensies, columns en buitenlandstukken zijn terugkerende bijdragen op de site, ingestuurd door enthousiaste en gemotiveerde jonge historici uit het hele land. Maar ook vlaggenschip De Website kan het zich niet veroorloven in het zicht van de haven te verzanden, en verwelkomt daarom een kernredactie aan boord voor alle online content. Hoofdredacteur Simone staat aan het roer van deze redactie, die verder bestaat uit oud en nieuw redactioneel talent en de website zal laten draaien op de volle toer die ons publiek van ons kent en verwacht. De kernredactie is tevens aangesteld om voor vernieuwing te zorgen en om de ideeënstroom niet tot stilstand te laten komen.

Om ons als afsluiting in nautische metaforen te blijven uitdrukken: wij zijn van mening dat Jonge Historici na bijna vijf jaar prima op koers ligt. Maar zelfs met een veilige haven in zicht, kiezen wij liever de open zee. Op naar het lustrumjaar, schip ahoy.

Namens het bestuur,

Paul & Simone.

 

Berichten gemaakt 1247

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven