Verslag: Holocaust Memorial Day – Mythes van Verzet!

Door Paul de Jong, bestuurslid Evenementen en vice-voorzitter van de stichting Jonge Historici. 

Op 28 januari waren we te gast in het NIOD om te luisteren naar verhalen over verzet, en de herinnering aan verzet. We kregen hierbij de nodige hulp van het collectief What’s Happening Now, een vijftal jonge getalenteerde onderzoekers met een achtergrond in Holocaust en Genocidestudies.

Laurien Vastenhout sprak over de Nederlandse verzetsmythe van na de oorlog. Hoe is deze ontstaan, en hoe heeft deze júist in Nederland zo kunnen gedijen? De vinger wijst enerzijds naar de volksopvoeder Lou de Jong, maar tevens naar overheid, die wel baat had bij het in stand houden van de mythe rondom de strijdbare Nederlander.

Koen Klussien ging internationaal, met een case-study naar Naser Oric. Een Bosnische militieleider die door sommige de Sheriff van Sebrenica wordt genoemd en door politieke tegenstanders juist het ‘Moslimbeest’.  Of je de geschiedenis in gaat als verzetsheld of oorlogsmisdadiger ligt volledig in the eye of the beholder.

Iona Mulder en Arja Oomkens sloten na de pauze de avond af, met een duo-lezing over Rwanda na de genocide van 1994. Over Hutu-daders en Tutsi slachtoffers. Dat ook sommige Hutu’s gedood werden vanwege hun politieke tegenstand is tot op de dag van vandaag een heikel punt. Verplichte verzoening kan ook averechts werken. Zo moest onder Paul Kagame alle Hutu-kinderen excuus maken aan Tutsi-kinderen om zo de verzoening te versterken. Dat dit op haar beurt weer leidt tot nieuwe spanningen mag voor zich spreken.

Eveline van Rijswijk, die de avond aan elkaar praatte, sloot af met de woorden dat verzoening tijd nodig heeft, en dat we wellicht over zeventig jaar de resultaten van de verzoeningspolitiek in Rwanda en Servië beter kunnen plaatsen.

Met dank aan onze bovengenoemde sprekers. En uiteraard aan het NIOD die deze avond mogelijk heeft gemaakt. In het bijzonder Janneke Francissen en Barbara Boender voor de coördinatie en stagiaires Katja en Danny voor aanwezigheid en uitleg over de tentoonstelling ‘Genocide Getekend’.

Berichten gemaakt 1235

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven