Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Groningen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema van het grootste historische evenement op de kalender is deze keer ‘Grenzen’. Ook in Groningen is er dit jaar weer van alles te beleven. Ambassadeur Klaske Berger maakte een top vijf van activiteiten. Wat mag je deze oktober in Groningen echt niet missen?

Congres GHD Ubbo Emmius: Tussen staat en ‘stam’

Op 14 oktober organiseert GHD Ubbo Emmius, de studievereniging van de opleiding Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), een historisch congres dat in het teken zal staan van ‘identiteit’ en ‘identiteitsvorming’. De dag bestaat uit twee plenaire lezingen, twee workshoprondes en een slotdebat. De lezingen worden verzorgt door dr. Michel Doortmont (universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrikastudies aan de RuG) en prof. dr. Henk te Velde (hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden).

De ticketprijs voor leden van GHD Ubbo Emmius bedraagt €10, voor niet leden ligt dit bedrag op €12,50. Het congres wordt gehouden in de Martinikerk te Groningen. De inloop start om 09:30 en het congres is afgelopen om 17:00. Inschrijven kan via www.historischcongresubbo.nl.

De Grote Geschiedenisshow

Het verleden leeft! Dat is de grote boodschap die Jos Palm en Nelleke Noordervliet, onder andere bekend van VPRO’s radioprogramma OVT, het publiek willen meegeven tijdens ‘De Grote Geschiedenisshow’. Samen met enkele bekende historici voeren zij een programma op waarin de geschiedenis van Nederland aan bod komt. De samenstelling van de geschiedkundigen wisselt per voorstelling. Onder andere Hanneke Groenteman, Alexander Münninghof en Philip Freriks zullen het podium betreden. Op 2 oktober vindt er een voorstelling plaats in De Klinker in Winschoten.

Voor tickets en verdere informatie kun je kijken op www.ntk.nl/voorstelling/de-grote-geschiedenisshow.

Dag van de Groninger geschiedenis

Op zaterdag 8 oktober vindt de jaarlijkse Dag van de Groninger geschiedenis plaats in de Groninger Archieven. De dertigste editie van dit evenement kent als thema ‘Grenzen’. Verschillende activiteiten staan op het programma, waaronder lezingen en rondleidingen. Ook worden er een boekenmarkt en een informatiemarkt georganiseerd. Historische en culturele organisaties uit Groningen zullen zich op deze laatstgenoemde markt presenteren. De dag begint om 11:00 en wordt om 17:00 afgesloten met de Groninger Geschiedenisquiz. De toegang tot het evenement is gratis. Voor bepaalde activiteiten dien je van tevoren kaarten te reserveren.

Kijk voor meer informatie op www.dagvandegroningergeschiedenis.nl/.

Rondleidingen op de dag van de Groninger geschiedenis

Gedurende de Dag van de Groninger Geschiedenis worden er stadswandelingen georganiseerd door De Verhalen van Groningen. Vanaf 11:00 vindt er ieder halfuur een rondleiding van ongeveer 40 minuten plaats. De laatste stadswandeling begint om 16:00. De rondleidingen zijn gratis en starten/eindigen bij de Groninger Archieven. Je kunt je ter plaatse aanmelden voor één van de stadswandelingen. Tijdens de rondleiding kun je tevens gebruik maken van een app, waarmee je Groningen kunt aanschouwen als een ‘openluchtmuseum’. De app kun je gratis downloaden en is te vinden onder de noemer ‘De Verhalen van Groningen’.

Busritten langs Gronings erfgoed

Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt er iedere zaterdag een historische busreis georganiseerd door de provincie Groningen. Binnen het kader van het thema ‘Grenzen’ rijdt de bus naar verborgen plaatsen en worden onbekende verhalen vertelt. Elke zaterdag wordt een ander deel van Groningen bezocht en komt er een ander aspect van het thema ‘Grenzen’ aan bod. De onderwerpen die worden behandeld zijn: ‘Begrensd door water’ (1 oktober), ‘De grens tussen cultuur en natuur’ (8 oktober), ‘Grenzeloos smokkelen’ (15 oktober), ‘Grenzen van de digitale wereld’ (22 oktober) en ‘Grenzen aan bouwen’ (29 oktober). Je kunt je per busrit aanmelden via www.maandvandegeschiedenis.nl/page/4613/busritten-langs-gronings-erfgoed.

img_9618-kopieKlaske Berger is momenteel bezig met het afronden van haar bachelor Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar scriptie gaat over het huisvestingsbeleid dat tussen 1959 en 1978 tegenover de Molukkers in Nederland is gevoerd. Ze onderzoekt wat voor invloed dit beleid heeft gehad op de integratie van de Molukse bevolkingsgroep. Klaske houdt zich bezig met eigentijdse geschiedenis en richt zich met name op de thema’s ‘migratie’ en ‘integratie’. Verder is ze geïnteresseerd in onderwijs en het beleid dat hierachter schuil gaat. Dit maakt dan ook dat ze na haar bachelor wil beginnen met de master Onderwijskunde. Deze gaat ze waarschijnlijk combineren met een geschiedenismaster, zodat ze haar twee passies met elkaar kan verbinden.

Berichten gemaakt 1231

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven