Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Nijmegen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema van het grootste historische evenement op de kalender is deze keer ‘Grenzen’. Ook in Nijmegen is er dit jaar weer van alles te beleven. Ambassadeur Tim Riswick maakte een top vijf van activiteiten. Wat mag je deze oktober in Nijmegen echt niet missen?

In de oudste stad van Nederland worden in de maand van de geschiedenis op prachtige locaties evenementen georganiseerd als onderdeel van 024 Geschiedenis Nijmegen. Drie dagen lang kun je het het thema ‘Grenzen’ beleven in de Nijmeegse historie: van Romeinse limes tot frontlijn, en van vestingwerk tot toevluchtsoord. Omdat het allemaal teveel is om op te noemen hieronder mijn top-5 van activiteiten die je zeker niet mag missen:

Openingsavond in de Stevenskerk

De openingslezing van 024 Geschiedenis wordt verzorgd door de van tv bekende filosofe Stine Jensen samen met haar tweelingzus en historisch letterkundige Lotte Jensen. Ze gaan het hebben over waar de menselijke drang om grenzen te definiëren vandaan komt: ben je Nijmegenaar, Gelderlander, Nederlander of toch Europeaan? Is een keuze mogelijk en noodzakelijk? En waarom maken we deze keuzes? Professor Nijmeegse en Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven kan natuurlijk niet ontbreken bij deze opening en zal verdere uitleg geven over haar visie op (historische) grenzen. Verder wordt tijdens deze avond de Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez geïnterviewd over zijn werk en zal DJ Von Rosenthal voor de nodige sfeer zorgen met zijn muziek.
Vrijdag 14 oktober | 20.00u | Stevenskerk | Toegang gratis | Meer info

Radboud in de stad

Zoals elk jaar komen de meest befaamde historici van de Radboud Universiteit ook dit jaar weer naar de stad om – in een tijdelijke collegezaal van tentdoek aan de voet van de Stevenskerk – laagdrempelige en humoristische minicolleges te verzorgen. Een echte aanrader voor jonge historici omdat het op deze manier mogelijk is om in korte tijd over veel uiteenlopende onderwerpen kennis op te doen. Natuurlijk zijn ook deze colleges toegespitst op het thema ‘Grenzen’.

Zaterdag 15 oktober | 11.00u | Stevenskerk | Toegang gratis | Meer info

Het grote “Vrede van Nijmegen”-spel

Op een levensgroot interactief speeldoek kun je tijdens dit spel je onderhandelingsvaardigheden verbeteren en misschien kom je er wel achter dat uitermate geschikt zou zijn geweest voor de 17e-eeuwse politiek. Het gehele spel is gebaseerd op de tijd dat Nijmegen het middelpunt van Europa was en de Vrede van Nijmegen werd gesloten. Een aanrader voor de spelletjesfanaat die er alles voor over heeft om te winnen.

Zaterdag 15 oktober | 14.00u & 16.00u | Mariënburg | Toegang gratis | Meer info

Het Nijmeegse Biermenu

Met als ondertitel ‘proef de geschiedenis van het bier uit de buurt’ garandeert deze activiteit zeker een bijzondere beleving. Je kunt genieten van drie speciaal geselecteerde bieren terwijl Twan Dohmen uitleg geeft over de bierrevolutie, biercafé en brouwerijen in Nijmegen en omstreken, gebaseerd op zijn boek ‘Van mol tot Raaf. Bier in het Rijk van Nijmegen’. Kortom, hier moet je bij zijn als jonge historicus omdat het toegang geeft tot onmisbare en essentiële kennis die op elke borrel in te zetten is om mensen voor geschiedenis te enthousiasmeren.

Zaterdag 15 oktober | 15.00u | Mariënburg | € 17 | Meer info

Op zoek naar de grens

Voor de actievere jonge historicus is het mogelijk om op een rustige zondagochtend deel te nemen aan een fietstocht langs de grenzen van stad en land(schap) onder begeleiding van de architectuurhistoricus Michiel Kruidenier. De tocht gaat via de oude Rijksstraatweg naar Ubbergen en Beek richting Duitsland en is georganiseerd door het Architectuurcentrum Nijmegen. De omgeving van Nijmegen zorgt ervoor dat niet enkel de historicus, maar ook de natuurliefhebber zijn/haar hart kan ophalen.

Zondag 16 oktober | 11.00u | Valkhofkwartier| € 7 | Meer info

timriswickAmbassadeur in Nijmegen Tim Riswick (1989) studeerde Geschiedenis in Nijmegen, Glasgow en Stanford en is momenteel promovendus Historische Demografie bij de afdeling Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is ook verbonden aan de de Wageningen Universiteit en de Academia Sinica te Taiwan vanwege zijn promotieproject ‘Between Rivalry and Support: Differences in the Mortality Chances of Brothers and Sisters in Taiwan and the Netherlands, 1860-1940’. Daarnaast is hij actief als voorzitter van de ‘Association for Young Historical Demographers’, vicevoorzitter van de Ondernemingsraad van de Radboud Universiteit namens het Promovendi Overleg Nijmegen, redactielid van het historisch blad Ex Tempore, lid van de KNHG-werkgroep beroepsethiek, en bestuurslid collectiebeheer van Museum de Kantfabriek te Horst. Een bezige bij die vooral gericht is op het versterken van de positie van jonge historici in onze vergrijzende maatschappij.

Posts created 1147

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven