Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Utrecht

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema van het grootste historische evenement op de kalender is deze keer ‘Grenzen’. Ook in Utrecht is er dit jaar weer van alles te beleven. Ambassadeur Lianne van Valen maakte een top vijf van activiteiten. Wat mag je deze oktober in Utrecht echt niet missen?

Rondleiding door de directeur: Muzikale grenzen – Museum Speelklok, Utrecht

In museum Speelklok staan zelfspelende instrumenten centraal. Het meedoen aan een van de reguliere rondleiding hier is al een belevenis op zich! Tijdens de Maand van de Geschiedenis gaat het museum nog een stap verder. Directeur Marian van Dijk verzorgt extra rondleidingen, waarbij aandacht is voor de mogelijkheden en beperkingen van mechanische muziekinstrumenten.

Voor aanmeldingen en meer informatie kan gemaild worden naar info@museumspeelklok.nl.

De Romeinse grens in Utrecht – DOMunder, Utrecht

Iedereen die Utrecht weleens bezocht heeft, kent de markeringen op en rondom het Domplein die aangeven waar ooit de Romeinse grens in ons land heeft gelegen. In oktober krijg je de kans om meer te leren over deze belangrijke grens uit de oudheid. DOMunder organiseert een speciale archeologische rondleiding, waarbij dieper wordt ingegaan op het oude Romeinse fort en de grens en tevens op het eeuwige archeologische dilemma; waar ligt de grens tussen het beschermen van erfgoed en het beleefbaar maken van geschiedenis? Een aanrader voor liefhebbers van archeologie en Utrecht!

Tickets kunnen geboekt worden via www.domunder.nl/archeologierondleiding.

Op de vlucht! – Museum Huis Doorn, Doorn

Binnen het thema ‘Grenzen’ zijn er weinig onderwerpen zo actueel als het vluchtelingenvraagstuk. Voor de Maand van de Geschiedenis organiseert Museum Huis Doorn een speciale tentoonstelling omtrent dit thema. De huidige vluchtelingencrisis wordt in verschillende thema’s gespiegeld aan de soortgelijke problematiek waar Nederland mee te maken kreeg als gevolg van de grote hoeveelheden vluchtelingen tijdens de eerste wereldoorlog.

De tentoonstelling ‘Op de vlucht!’ is onderdeel van de grotere tentoonstelling over Nederland en de eerste wereldoorlog in het paviljoen van het museum.

www.huisdoorn.nl

Wandeling Domstad met Thomas von der Dunk – Domplein, Utrecht

Al sinds de middeleeuwen vormt Utrecht het kerkelijk centrum van Nederland. Tot op de dag van vandaag is de geschiedenis van de aanwezigheid van de kerk bepalend voor het centrum van Utrecht. Voor de Maand van de Geschiedenis organiseert cultuurhistoricus en journalist Thomas van der Dunk eenmalig een stadswandeling door Utrecht, tijdens welke hij uitleg geeft over de rol van Utrecht als kerkelijk centrum van Nederland. Zin om Utrecht eens op een totaal andere manier te bekijken?
Kijk dan voor meer informatie op www.avgo.nl/events/wandeling-domstad-met-thomas-von-der-dunk-8/.

Het Heilige Schrift – Museum Catharijneconvent, Utrecht

Op 7 oktober presenteert museum Catharijneconvent haar nieuwste tentoonstelling rondom heilige geschriften. Tanach, Bijbel en Koran worden zij aan zij gepresenteerd, evenals het beroemde Utrechts Psalter. Het Catharijneconvent heeft veel aanvullende activiteiten georganiseerd omtrent de tentoonstelling. Zo zijn er verschillende lezingen, presentaties en is het mogelijk om iedere vrijdagmiddag in oktober mee te lopen met een gratis rondleiding.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en het aanvullend programma op www.catharijneconvent.nl

lianneLianne van Valen (1994) studeerde Geschiedenis en Renaissance Studies aan de Universiteit Utrecht. Momenteel volgt zij aan diezelfde universiteit de MA Religie en Samenleving. Naast haar studie is Lianne redacteur voor de uitgeverij van Jonge Historici en fungeert ze als JH’s ambassadrice in Utrecht.

Berichten gemaakt 1240

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven