De VOC-lezingen: Hoe duur was de peper?

Alexander Geelen & Tristan Mostert: Hoe duur was de Peper?

Dinsdag 7 maart
18.30 – 21.30 uur

Voor de een is de VOC een bron van nationale trots, voor de ander een afkorting die vooral weerzin oproept. De VOC staat voor economische vooruitgang, wereldhandel en innovatie maar ook voor volkerenmoord, massaslachting en slavernij. Hoe moeten wij anno 2017 omgaan met dit verleden? Op dinsdag 7 maart geven historici Alexander Geelen en Tristan Mostert een lezing over de schaduwkanten van de VOC. Hoe was de wisselwerking tussen de lokale bevolking en de VOC? Was het geweld institutioneel? Gedroeg de VOC zich anders op Java dan op Sri Lanka?

De lezing Hoe Duur was de Peper? is een samenwerking van het Nationaal Archief en stichting Jonge Historici.

Tristan Mostert

Tristan Mostert onderzoekt het conflict tussen de Aziatische staat Makassar en de VOC halverwege de zeventiende eeuw. Zijn research master over het militaire systeem van de VOC rondde hij cum laude af in 2007. In 2010 is Tristan Mostert begonnen als junior conservator op de afdeling geschiedenis bij het Rijksmuseum.

Alexander Geelen

Alexander Geelen schrijft op dit moment een researchscriptie over slavernij in Zuid-India  en heeft meegewerkt aan het project van Matthias van Rossum op het IISG. In dit project wil Van Rossum aantonen dat het traditionele ‘milde’ beeld niet opgaat voor het uitgestrekte VOC-gebied. Aan de hand van VOC-archieven wordt onderzocht hoe slavenarbeid werd ingezet voor productie voor de wereldmarkt.

Nationaal Archief

Als ‘nationaal geheugen’ beheert het Nationaal Archief de archieven van de landelijke overheid, maar ook archieven van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Daarnaast beschikt het Nationaal Archief over een grote collectie foto’s en historische kaarten. Het Nationaal Archief en Jonge Historici werkten in het verleden al vaker succesvol samen.

 

Programma

18.30 uur: inloop
19.00 uur: Tristan Mostert
19.30 uur: Alexander Geelen
20.00 uur: nagesprek
20.30 uur: borrel

Kosten: € 5,- (inclusief drankje)

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl

Plaats en tijd

Den Haag
7 maart 2017
18.30 – 21.30 uur

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven