Onze vrouw in Münster: de AfD is niet welkom

Münster spreekt zich uit: AfD niet welkom in de stad

Op donderdag hoor ik van een studiegenoot dat er een dag later een protest tegen de Alternative für Deutschland (AfD) op de planning staat. Mijn eerste gedachte? Daar zullen vast niet heel veel mensen op afkomen. Ietwat verbaasd sta ik de dag erna muurvast tussen 8000 demonstranten.

De AfD is bezig met een enorme opmars in Duitsland. Deze rechtspopulistische en eurosceptische partij is nog niet in de Bondsdag vertegenwoordigd, maar wint met elke verkiezing terrein. Het staat zo goed als vast dat deze partij na de Bondsdagverkiezingen in september op landelijk niveau een stem gaat krijgen. De AfD is omstreden. Slechts enkele weken geleden dook Björn Höcke, AfD-leider in de deelstaat Thüringen, nog op in de Nederlandse media nadat hij (onder meer) het Holocaustmonument in Berlijn een schande noemde en pleitte voor een andere omgang met het nationaalsocialistische verleden.

Op vrijdag 10 februari staat een ‘Neujahrsempfang’ gepland in het gemeentehuis in het centrum van Münster. Onder meer de landelijke voorzitter van de AfD, Frauke Petry, is hierbij aanwezig. Alleen de aankondiging van de bijeenkomst leidde vorige maand al tot verontwaardiging bij de vele tegenstanders van de partij. De stadraad van Münster trok zich daar echter niets van aan en nam daarmee protesten op de koop toe.

Als ik vrijdag tegen vijven nog even snel een boodschap wil doen, verbaas ik me over de enorme hoeveelheid politie. Ik tel meer dan tien politiebusjes en overal lopen zwaarbewapende agenten rond. De grote politie-inzet lijkt mij wat overdreven aangezien ik slechts een handjevol demonstranten zie bij het podium op de Prinzipalmarkt, waar ook het stadhuis is. ‘Keine Meter gegen Nazis’ staat op het spandoek dat ze nog proberen op te hangen. Ik besluit niet te wachten en mijn boodschappen te gaan halen.

Tien minuten voordat de demonstratie officieel begint, loop ik terug naar de markt. Aardig wat mensen lopen met mij in dezelfde richting. Vele hebben spandoeken bij zich. ‘Münster bleibt Bunt’, ‘Angstmacher Für Deutschland’ en ‘Ihr seid nicht wir‘ zijn slechts enkele van de vele leuzen die ik in het voorbijgaan lees. Als ik in de buurt kom van het podium, zie ik dat de menigte zich in twintig minuten minstens vertienvoudigd heeft. Meer demonstranten zijn onderweg. Vanuit elke hoek stromen de mensen toe en al snel sta ik muurvast in de massa. Het valt direct op hoe divers de menigte is. Gezinnen met jonge kinderen, chique dames en heren op leeftijd met overjas en hoed en studenten: overal waar je kijkt. Hoewel misschien niet iedereen het demonstreren even serieus neemt – ik zie redelijk wat mensen die met een biertje in de hand gezellig aan het kletsen zijn – verbaas ik me er wel over het grote aantal deelnemers. Dat had ik voor Münster, dat toch bekend staat als een vrij conservatieve stad, zeker niet verwacht.

De demonstratie verloopt uiteindelijk vreedzaam. Volgens een schatting van de politie zijn er zo’n 8000 mensen aanwezig. De binnenstad is daarmee behoorlijk vol, en het is duidelijk dat menig Münsteraan een signaal wil afgeven. Ik ben onder de indruk van het brede draagvlak van het protest onder de ruim 300.000 inwoners van de stad. Behalve de grote opkomst bij de demonstratie zelf, sluiten ook meerdere winkels en restaurants vroeger dan gewoonlijk uit protest hun deuren. Op de Prinzipalmarkt wapperen de Europese vlaggen, opgehangen door winkeliers en inwoners. In de kerk wordt een speciale dienst gehouden voor een vreedzame samenleving. Münster spreekt zich uit: de AfD is niet welkom. Tegenstand is er genoeg. Er staan echter in mei deelstaatverkiezingen op het programma in Noordrijn-Westfalen. Dan zal duidelijk worden hoe groot de aanhang van de partij is.

Rosa Pelser (23) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op dit moment verblijft ze vanwege haar master Nederland-Duitsland-Studies een jaar in Duitsland (Berlijn en Münster). 

Posts created 1156

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven