Onze vrouw in Münster: Deelstaatverkiezingen in het vooruitzicht

Nog een paar weken en dan zijn de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen. Op zondag 14 mei kiezen de inwoners het nieuwe deelstaatparlement. In Münster is het campagnevoeren in volle gang.

Deelstaatverkiezingen, hoe belangrijk zijn die nou? Het antwoord zal menig Nederlander misschien verbazen, maar de deelstaatverkiezingen zijn allesbehalve oninteressant. Qua oppervlakte en inwoneraantal is Noordrijn-Westfalen goed te vergelijken met Nederland en daarnaast hebben deelstaten veel meer autonomie dan onze provincies. Ook worden deze verkiezingen als de generale repetitie gezien voor de Bondsdagverkiezingen in september. Kortom, het is best spannend!

Verkiezingsposters

Sinds een paar weken komen de lantaarnpalen steeds iets voller te hangen met verkiezingsposters. Elke keer als ik door de stad fiets, verbaas ik me weer over de opvallende plakkaten waarmee de partijen kiezers proberen te trekken. Hoewel ze het in Münster niet zo bont maken als in Berlijn – zie dit artikel dat ik deze zomer voor Duitslandnieuws.nl schreef  – springen een aantal fraaie exemplaren in het oog. Vooral de Marxistisch-Lenistische Partei Deutschlands (MPLD) heeft een heel scala aan bijzondere posters. En ja, ze zijn bloedserieus én fanatieke plakkers. Ondanks de moeite zullen ze de kiesdrempel van 5% hoogstwaarschijnlijk niet halen.

Wat verder erg opvalt in het straatbeeld zijn de verkiezingsposters van de Freie Demokratische Partij (FDP). Op zeer gelikt uitziende posters speelt partijleider Christian Lindner, schijnbaar een charismatische man, de hoofdrol. Met slogans als ‘nur weil Kinder im Dreck spielen, müssen die Schulen nicht so aussehen‘ en ‘Grün-Rote Wirtschaftspolitik, das andere Wort für Sabotage‘ hoopt de liberale partij haar zetelaantal te verhogen.

 

Opvallend genoeg zijn de grote partijen nog niet zo zichtbaar in het straatbeeld van Münster. Van het CDU (de partij van bondskanselier Merkel) heb ik slechts een handjevol posters kunnen ontdekken. En de sociaaldemocraten (SPD) voeren campagne met plakkaten waar je drie keer naar moet kijken om erachter te komen dat ze van die partij afkomen. Van grote rechtspopulistische nieuwkomer AfD, die op dit moment op zo’n 10 procent staat in de peilingen, ben ik nog geen enkele verkiezingsposter tegengekomen.

Een nieuwe coalitie

Op dit moment is de SPD met 98 van de 237 zetels de grootste partij in het deelstaatparlement. Samen met de Groenen (29 zetels) vormen zij de coalitie. De grootste oppositiepartij is het CDU met 68 zetels. Verder zijn op dit moment de FDP en de Piratenpartij ook nog in het parlement vertegenwoordigd. Die Linke, die op landelijk niveau wel een rol spelen, heeft bij de vorige verkiezingen de kiesdrempel niet gehaald.

Na de verkiezingen gaat er een aantal zaken veranderen. Vermoedelijk zal de rood-groene coalitie de krappe meerderheid niet kunnen behouden. De Piratenpartij heeft mede door interne strijd de verkiezingsbeloftes van vier jaar geleden niet waar kunnen maken en zal de kiesdrempel niet halen. Ondanks de grote tegenstand in Münster, is de AfD ook in Noordrijn-Westfalen aan een opmars bezig.  De partij zal net als in verschillende andere deelstaten ook hier voldoende stemmen krijgen om in het parlement zitting te mogen nemen.  Voor Die Linke is het erg spannend. Zij worden op dit moment gepeild op zo’n 4,5 %, en dat is net te weinig.

De inwoners van Noordrijn-Westfalen gaan op zondag 14 mei- gek genoeg zijn verkiezingen in Duitsland altijd op zondag – naar de stembus. Dan zullen we zien wie er de komende vier jaar in deze deelstaat de dienst gaan uitmaken.

 

Rosa Pelser (23) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op dit moment verblijft ze vanwege haar master Nederland-Duitsland-Studies een jaar in Duitsland (Berlijn en Münster). 

 

Berichten gemaakt 1256

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven